Астероид, по-голям от „Емпайър Стейт Билдинг“, ще премине покрай Земята в събота

Снимка: Архив

Астероид по-голям от 102-етажния небостъргач "Емпайър Стейт Билдинг", известен като 2006 QQ23, ще премине със скорост от близо 16 770 километра в час покрай Земята в събота, съобщи "Раша тудей".

За пръв път космическото тяло е забелязано през 2006 година (откъдето идва и наименованието му) и е с диаметър от 570 метра. Космическото тяло ще се приближи 10 пъти по-близо до Земята, отколкото е разстоянието до Венера - планетата най-близо до нашата - или на разстояние от 0.049 астрономически единици.

Всеки космически обект, който се доближава на разстояние по-малко от 0,05 астрономически единици и е с размери по-големи от 140 метра в диаметър се разглежда от НАСА като "потенциално опасен".

Повечето от малките космически обекти, които навлизат в земната атмосфера са с размери по-малки от 10 метра в диаметър и изгарят при досега си с нея, но астероидът 2006 QQ23 е в пъти по-голям от тях.

В момента на учените са известни около 20 000 подобни обекта в близост до Земята, като се откриват по 30 нови на седмица.Годишно поне шест космически обекта с размерите на 2006 QQ23 преминават покрай планетата ни, но те не представляват опасност за Земята.

"Ако подобен обект с големина около 600 метра падне на Земята, последствията ще са много сериозни в регионален план. Ако падне във вода, подобно" космическо тяло може да доведе до голямо цунами, а последствията за близките градове и населени места ще са невъобразими, пише специализираният портал "Хай нюзру"."

Коментари

Задължително поле