Супа от омар, гъши дроб и лучена супа в космоса: Шеф готвач с 10 звезди Мишлен изготви менюто за френска астронавтка на МКС

Когато френската астронавтка Софи Адено се отправи към Международната космическа станция (МКС) следващата година, тя ще се насочи към звездите – не съвсем в небесен, но със сигурност в гастрономически план.

Адено ще вечеря не само с лиофилизирани основни космически храни, но и с френски класики като супа от омар, гъши дроб и лучена супа, приготвени специално за нея от шеф готвач с 10 звезди Мишлен, обяви в сряда Европейската космическа агенция (ЕКА).

В менюто ще има и велуте от пащърнак и пикша, пилешко месо с тонка боб и кремообразна полента, както и настъргано задушено говеждо месо с черен чесън, десерти от шоколадов крем с цвят от лешников казет, пудинг от ориз с кокос и пушен ванилия и кафе.

Храната, доставена до МКС, трябва да отговаря на строги спецификации.

„Всяка храна, доставена до Международната космическа станция, трябва да е без трохи, лека и да може да се съхранява поне 24 месеца“, заяви агенцията.

Повечето ястия са консервирани, вакуумно опаковани или лиофилизирани от набор от опции, предоставени от космическите агенции.

Съветският космонавт Юрий Гагарин е първия човек, ял в космоса. По време на историческата си мисия през април 1961 г. той се храни с основно ястие от говеждо месо и черен дроб, както и с шоколад, всичко това изстискано от тубичка.

Но космическата храна е изминала дълъг път от пътуването на Гагарин с Восток 1. Пресни плодове и зеленчуци са достъпни за съвременните космонавти, макар и само когато нов космически кораб пристигне на МКС с провизии.

За разнообразие, едно от всеки 10 ястия се приготвя за конкретни членове на екипажа според личните им вкусове. Менюто на Адено е разработено от френският шеф готвач Ан-Софи Пик, която притежава 10 звезди Мишлен и е обявена за най-добра жена готвач от 50-те най-добри ресторанта в света през 2011 г.

Във Франция Пик е известна с това, че поема семейния ресторант Maison Pic във Валанс от покойния си баща, въпреки липсата на официално обучение, и впоследствие си възвръща третата звезда Мишлен, която дядо ѝ е постигнал за първи път през 1934 г.

Пик каза, че е било „вълнуващо предизвикателство“ да разработи менюто, което включва четири предястия, две основни ястия и два десерта.

„Готвенето за пространство означава разширяване на границите на гастрономията“, каза Пик. „С моя екип в моята лаборатория за изследвания и разработки приехме вълнуващо предизвикателство: да запазим емоцията на вкуса въпреки екстремните технически ограничения.“

„По време на мисия, споделянето на съответните ни ястия е начин да поканим членовете на екипажа да научат повече за нашата култура. Това е много силно преживяване за свързване", каза на свой ред Адено.

42-годишната астронавтка, бивш пилот на хеликоптер, ще започне първата си обиколка на МКС през пролетта на 2026 г. По време на шестмесечна мисия, наречена εpsilon, тя ще изпълнява редица задачи, включително ръководени от Европа научни експерименти, медицински изследвания и поддръжка на станцията.

Движейки се със скорост от 28 800 км/ч  на приблизително 400 км над Земята, МКС обикаля около планетата приблизително 16 пъти на ден, което може да направи времето за закуска, обяд и вечеря трудно за разграничаване.

Астронавтите все още обикновено се хранят три пъти на ден, с дневен прием от 2500 калории като ориентир. Поради специалните изисквания за поддържане на трайност и хигиена на храната, храненето на астронавт може да струва до 20 000 паунда на ден.

Тъй като телесните течности се държат различно при нулева гравитация, космонавтите често се оплакват, че храната в космоса е безвкусна и искат пикантни вкусове, за да погъделичкат вкусовите си рецептори, като хрян и уасаби.

Редовното изискано хранене в космоса може да не е само научна фантастика завинаги. През април тази година ЕКА обяви проект за оценка на жизнеспособността на производството на лабораторно отгледана храна при ниска гравитация и по-висока радиация в орбита и на други планети.

Екипът, участващ в експеримента, заяви, че той е първата стъпка към разработването на малък пилотен завод за производство на храни на МКС след две години, което прави 3D-отпечатаните бавети и лабораторно отгледаните пържени картофи възможност за френските астронавти на бъдещето.

Най-четени