Атака срещу румънския парламент: Мъж запали пожар и успя да избяга, около 300 души са евакуирани

Digi24

Мъж предизвика пожар в Парламента в Букурещ във вторник. Огънят се е разразил в магазин, разположен във входната зона на Камарата на депутатите на Румъния. Причините все още се изясняват.

Около 300 души бяха евакуирани след инцидента със сигурността. Мъжът е успял да избяга и сега се издирва от полицията. След пожара служител е получил паническа атака.

Нападателят не е влизал в охранителната зона на парламентарната палата, уточняват от жандармерията.

"Мъжът не е влязъл в зоната за сигурност вътре в сградата", заявиха от румънската жандармерия в изявление за инцидента. "Мъжът е подпалил някои стоки, след което е излязъл мястото". Там, където е станал инцидентът, достъпът е свободен, съгласно Регламента за достъп в Камарата на депутатите и Сената до филтрите за контрол и сигурност", уточняват от жандармерията.

Народният представител Филип Хъвърнеану съобщи на живо по Digi24 какво се е случило, след като мъж предизвика пожар в Двореца на парламента. "Бях в съседната стая, точно когато излизах от парламента, видях, че от един радиатор излиза пушек, имаше дървена ограда и се опитахме да я бутнем, мислейки, че там е огънят. Погледнахме с  жандармерията и разбрахме, че е от другата страна на стената, а след това излязохме навън и видяхме всички да бягат от съседната стая. Имаше дама, която лежеше на пода и хората се опитваха да я успокоят, не се чувстваше добре, служителите също бяха уплашени", каза той. 

Столичната полиция заяви в съобщение, че "от първите проверки е установено, че след спонтанен конфликт посетител, вероятно е хвърлил запалимо вещество" в Палатата на парламента. "Огънят е бил в стая за посетители, около 300 души са били евакуирани", се казва в съобщението на столичната полиция в Букурещ.

Няма пострадали, а огледите продължават.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа