Атанас Запрянов: Няма да има скрити разходи по сделката за F-16

Снимка: Пламен Стоименов

Няма да има скрити разходи по сделката за F-16, заяви заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов на брифинг след извънредното заседание на Министерски съвет, на което бе одобрена актуализацията на бюджета.

„Предстои договорите да бъдат изпратени в Народното събрание и да бъде организирано тяхното разглеждане в експертните комисии и след това приемане в зала“, посочи той. „За да се извърши ратификацията на договорите трябва да бъдат осигурени бюджетни средства и това налага промяна и актуализация на бюджета за 2019 г. Тези пари да бъдат прехвърлени на Министерството на отбраната“, посочи той, като уточни, че това се прави, защото бенефициент на договора е Министерството на отбраната, а средствата се управляват от министъра на отбраната и министъра на финансите. „Бюджетът се актуализира с 1.256 млрд. долара в разходната част“, поясни той.

"В рамките на 4 документа ще бъдат изпълнени всички изисквания по доставянето на пакет на система F-16 блок 70 с необходимото оборудване за обучение и въоръжение. Самолетите са многофункционални, като 6 от тях са едноместни, а 2 са двуместни. В цената е включено и наземното оборудване. Физическата доставка на техниката се очаква да бъде през 2023 г. Плащането ще се осъществи накуп", каза още Запрянов.

"Ако има положително решение на американския Конгрес, договорът е гъвкав и позволява в хода на неговото изпълнение да бъдат добавени допълнителни наши изисквания", обясни той.

"От последното заседание на правителството няма промени в съдържанието на четирите договора. Всичко ще бъде изпълнено, както е договорено", категоричен е Запрянов.

"Днес на посещение в Министерство на отбраната ще бъде помощник секретарят на отбраната в САЩ и ще се обсъжда закупуването на изтребителите F-16", допълни зам.-министърът на отбраната.

"Ще продължим договорите за корабите и бойните машини, и ще започнем плащане от 2020 г.", разкри Запрянов.

Зам.-министърът благодари на медиите, които коректно са отразили сделката за самолетите. "За българската общественост и българската армия е важно да се дава правилна информация", обясни той.

Коментари

Задължително поле