Атанас Илков: Всеки един сигнал за купуване на гласове се проверява, без значение кой е негов адресат

Към настоящия момент в Министерството на вътрешните работи (МВР) са получени 130 сигнала, по които са извършени проверки и по 46 от тях са образувани досъдебни производства.

Това заяви служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков на брифинг относно резултатите от действията, предприети от МВР срещу престъпленията, свързани с политическите права на гражданите.

Във връзка с разпространения в интернет пространството списъкът с имена на купувачи на гласове, Илков съобщи, че лицата са разпределени към областните дирекции и се извършват проверки.

"Във всеки един момент ние можем да извадим сигналите, образуваните досъдебни производства, задържаните лица. Цялата картина по отношение на изборите е пред вас", каза той.

Вътрешният министър посочи, че усилията на МВР са насочени най-вече към нови лица, за които се полагат усилия да бъдат установени.

"За нас е по-важно да открием нови лица, за които имаме основания да смятаме или е постъпила оперативна информация", добави той.

Илков коментира, че от бившия му колега, който е кандидат за народен представител – Калин Стоянов, не е получена информация за изборни нарушения.

"Всеки български гражданин, който има информация, която е свързана с купуване и продаване на гласове, има право да подаде сигнал, когато в този сигнал се съдържат данни за престъпления", уточни той и отбеляза, че няма значение дали той е министър, дали е бивш депутат, или кандидат за такъв.

По повод думите на бившия служебен министър на вътрешните работи Иван Дерменджиев, че МВР играе за една партия и това е "ДПС – Ново начало", Илков бе категоричен, че е много лесно от трибуната на една медия да кажеш нещо подобно, но ако някой разполага с конкретни факти, би следвало да подаде сигнал.

"МВР работи за честни и прозрачни избори. Всеки един сигнал се проверява, без значение кой е негов адресат", увери той.

Вътрешният министър се надява до края на годината България да стане пълноправен член на Шенген.

Илков съобщи, че задържаните към настоящия момент лица за изборни нарушения са 23, но тази бройка ще расте с всеки изминал ден.

Във връзка с действията на Европрокуратурата по отношение на бившия кмет на Варна Иван Портних, обвинен в измама за над 3 милиона евро, вътрешният министър коментира, че "в ГДНП имаше едно или две досъдебни производства", но няма разрешението от наблюдавания прокурор, за да изнася информация.

На въпроса колко е цената на глас, той отговори, че в публичното пространство се появяват различни суми – от 50 до 150 лв., както и от 300 до 500 лв., но "това е информация, която е непотвърдена".

Относно източването на пари от държавните театри, Илков отбеляза, че първоначално бяха задържани две лица, в последствие са повдигнати обвинения на 6 лица. По сключените фиктивни договори сумата, която е преведена по сметките, е около 1,5 млн. лв.

"Постъпиха данни, че има лице от Министерството на културата, което е участвало и е подкрепяло тази престъпна дейност", добави той.

На въпроса защо не казва кои са партиите, за които се купуват гласове, вътрешният министър обясни, че зконът не му го позволява, визирайки Закона за МВР и Закона за личните данни.

"Нямам място в предизборната кампания. Ние работим по лицата, които участват в такава престъпна дейност. За нас определящи са лицата.

Няма как да наруша два закона, за да вляза в отговора на въпроса за кои партии се купуват гласове", заяви Илков. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика