А кой излъга, че туризмът е приоритет на кабинета?

Премиерът в оставка Борисов изглежда все по-незапознат с реалните действия и бездействия на министрите му

В края на втория си мандат премиерът и министрите му взеха та забелязаха, че българският туризъм е с най-висок ръст в Европа и прави безпрецедентно силна година, чупейки рекорд след рекорд. Веднага последва декларация - успехите били плод на това, че правителството обявило туризма за приоритет и работило безсънно в продължение на две години. Всичко хубаво, ама туризмът нито е бил приоритет, нито който и да било от кабинета е работил особено много в негова подкрепа - дори по-скоро обратното.

Думата „приоритет” идва от латински и означава „предшестващ по право или ранг”. Тоест, за да бъде една индустрия приоритетна за държавата, тя трябва да предшества останалите по право или ранг. Например да ги предшества по правото да получава държавни средства или други държавни ресурси за нейното развитие. Другият вариант е да ги предшества по ранг, тоест, когато се избира между две алтернативи, туризмът да бъде с едни гърди напред пред останалите конкуренти. Или пък просто да ги предшества като задача в дневния ред на законодателната и изпълнителната власт - проблемите на туризма да се разглеждат и разрешават с предимство пред проблемите на останалите сектори.

Кое от гореспоменатите реално се е случило по време на кабинета Борисов 2? Нито едно.

Министерството на туризма се създаде като недоносче с унизително малък бюджет и още малки правомощия. Държавни средства за туризма са последната дупка на кавала пред финансовия министър Горанов. Законодателите в парламента буквално са зачеркнали туризма като тема. Министерският съвет е наредил на Ангелкова да изготви закон за туризма, с който би трябвало да е съгласен дори последният пияница в село Горно нанадолнище. Ангелкова е вкарана в спирала от безкрайни комисии, на които министри, зам.-министри и лидери в сектора молят на колене всеки случайно или неслучайно озовал се в залата лобист да вдигне ръка и да подпише протокол, че бил съгласен с държавната политика. На няколко пъти „приоритет - туризъм” беше сведен до абсурда две дузини министри и шефове на агенции да се молят унизително на трима безработни и подсъдими лесовъди да одобрят развитието на една-единствена ски зона в България - разбира се, безуспешно. Приетата от Министерския съвет Национална стратегия за развитие на туризма е забита в десета глуха и напълно забравена като приет нормативен документ - а само по нея Международната организация по туризма ни е препоръчала да направим още 65 лифта като най-екологичен за туристите транспорт в планинските региони - със сегашния темп на Борисов ще му трябват 520 години, за да я изпълни.

Летният туризъм пък е оставен на самотек, като плажовете продължават да страдат от вездесъщата катастрофа във ВиК инфраструктурата и пречиствателните станции. Да, с помощта на МРРБ станции се строят, но след това се оказва, че нямало кой да работи в тях - и се запечатват. Инвестиции в тръби пък почти през крив макарон - трябват 11 млрд. евро, а по европейската програма я съберем един милиард, я - не. И изобщо да не стигаме до по-сложните пилотажи в сектор туризъм, като категоризация на хотели и ресторанти, обучение и внос на кадри, концесиониране на големи летища и терминали, създаване на маркетингова концепция с хоризонт 15-20 години и т.н.

В Министерския съвет министърът на туризма е буквално подчинен на МОСВ и МРРБ. Какъв приоритет е туризмът, когато дори последният чиновник в министерството на екологията може да размотава десетилетия всяко начинание, без да понесе каквато и да било отговорност? Какъв приоритет е туризмът, когато министърът на екологията може да си организира безкрайни комисии и кръгли маси, за да саботира развитието на цели региони? Какъв приоритет е туризмът, когато цели общини се затварят за туристическа дейност с аргумента, че над тях прехвърчала червеногушата гъска и хиляди хора от безпътица напускат родните си места, наводнявайки София? Що за приоритет е туризмът, когато неговият министър има по-малко власт и правомощия дори от портиера на МОСВ?

Изобщо за какво говори Борисов и кой го е излъгал, че туризмът е бил приоритет на кабинета му?

А не е като да няма причина туризмът да е такъв. През 2016 година ръстът на туризма в България е най-висок от всички държави в Европейския съюз и един от най-високите в света. Само за първите 9 месеца България е реализирала 5,5 млрд. лева директни приходи от нощувки, а общият ефект за икономиката е няколко пъти по-висок. Страната ни вече се нарежда като една от половин дузината страни членки на ЕС, които приемат повече туристи от населението си. По прогнози на министър Ангелкова туризмът през 2017 ще създаде 400 000 работни места - т.е. всеки шести работещ в нашата икономика ще е в сектор туризъм.

Но всичко това са чудеса от храброст, резултат от усилията на хиляди български предприемачи в туризма, успели да се възползват от благоприятните за нас геополитически напрежения сред конкурентите ни и няколко наистина добри маркетингови хода лично на министър Ангелкова. И за разлика от премиера българските избиратели в туристическите региони са много наясно с това - техният поминък е десетата дупка на кавала на кабинета и всички приказки за приоритетност са само лъжи и популизъм.

Ако желае да спечели следващите избори, Бойко Борисов трябва да спре да вярва на лъжата, че министрите му полагат някакви нечовешки усилия и труд за развитието на поверените им сектори. Повечето от тях са се свили като мишки зад широкия гръб на Борисов, разчитайки, че со кротце, со благо машината за избори „Бойко” ще печели без значение какво правят те. Други пък (като министъра на туризма) са набутани в ъгъла, отнети са им всякакви правомощия и са вкарани в унизителна не само за себе си, но и за сектора си ситуация да се молят като просяци на всякакви ненормалници, които заплашват да се върголят пред Министерски съвет на протест.

След осем години безотказна служба вълшебното оръжие за избори „Бойко Борисов” вече не работи - и това е съвсем нормално за една демократична държава. Ако ГЕРБ иска да печели избори, ще трябва да ги печели с реална държавна политика. А не с фалшиви приоритети по телевизора и летяща по нанадолнището каруца в реалния живот.

##########

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи