А ново ръководство на футбола кога?

БУЛФОТО

В БФС целта не е спиране на пропадането

Първият изпълком на БФС за новата 2021 година мина и замина, а с него бе направен и поредният рестарт в българския футбол.

Смени се селекционерът Георги Дерменджиев, а мястото му зае Ясен Петров. Тръгна си и шефът на съдиите Костадин Стоичков за сметка на Костадин Гергинов.

Големият въпрос обаче си остана - кога ще има ново ръководство във футбола ни? Старите муцуни са същите, здраво вкопчили се във властта. И докато всички стискаме палци по-бързо пандемията да свърши, в „Дома на футбола“ се молят това да не е скоро.

Засега COVID-19 се очертава перфектното алиби за изпълкома, който всячески отлага конгреса. Именно на него трябва да се излъчи новият шеф на централата.

Борислав Михайлов хвърли оставка на 15 ноември 2019-а, а антуражът му, останал чинно да управлява, вече с половин уста намеква, че нямало смисъл от извънредна дата и по-добре е да се чака януари догодина.

Дотогава ще се сменят само хора надолу по веригата. Излиза, че до избирането на нов президент ще минат близо 800 дни от смяната на Михайлов. Едно време това си беше наречие или по-скоро обещание за успешен период, тогава не се получи, не се вижда как и сега това ще стане. Допреди дни слушахме и за германска методика в националния отбор, но изведнъж си се оказа добрата стара родна действителност.

Какво да очакваме тогава през следващите 12 месеца? Действия от типа „мижи да те лажем“, прехвърляне на отговорност и някое друго решение, лишено от прозрачност. Блажени са вярващите, че Ясен Петров и Коце Гергинов ще оправят футбола ни. Или пък системата ВАР? 

Трябва пълна промяна, но искат ли я изобщо ръководните фактори, гледащи отблизо как футболът ни потъва? Едва ли, това не им е сред приоритетите, по-важното е те да се задържат на повърхността...

Коментари

Задължително поле