„Байерн“ и „Интер“ са властелини на финалите

Два от най-великите отбори във футбола се превърнаха във властелини на финалите на световните първенства. Германският „Байерн“ и италианският „Интер“ са имали представител в мача за титлата на всички мондиали от 1982 година насам. Традицията се запазва и сега. В неделя на „Лужники“ ще играе французинът Корентен Толисо от баварците и Иван Перишич от „нерадзурите“.

Преди четири години, когато Германия спечели титлата на „Маракана“ срещу Аржентина, за Бундестима играха седем футболисти на „Байерн“. Това бяха Мануел Нойер, Джером Боатенг, Филип Лам, Бастиян Швайнщайгер, Тони Кроос, Томас Мюлер и Марио Гьотце. Представител на гранда от Милано пък бе Родриго Паласио.

През 2010-а в ЮАР баварските представители бяха холандците Ариен Робен и Марк ван Бомел, както и влезлият като резерва техен сънародник Едсон Браафхейд. На терена е и Уесли Снайдер, един от основните футболисти на „синьо-черните“. Още четири години по-рано Вили Саньол игра за Франция при загубата от дузпи от Италия. А Марко Матераци бе в основата на титлата за „адзурите“. Резервен вратар пък бе Фернандо Толдо.

Световното в Япония и Южна Корея помни мача за титлата между най-успелите отбори в историята Германия и Бразилия. „Селесао“ спечели с 2:0, а за Бундестима на терена бяха Оливер Кан, Томас Линке и Йенс Йеремис. Представител на „Интер“ е Роналдо.

Още четири години по-рано Бишенте Лизаразу, днес световен посланик на „Байерн“, блестеше в състава на Франция, когато Бразилия на Феномена бе сразена с 3:0 на финала. Част от шампионския състав на „петлите“ е и Юри Джоркаеф.

„Байерн“ имаше шампион и през 1994-а. Тогава в тима на Бразилия бе Жоржиньо, а южноамериканците спечелиха четвъртата си титла след дузпи срещу Италия на Никола Берти („Интер“).

На Мондиал 90 баварците се гордееха с трима представители при триумфа на Германия над Аржентина с 1:0 – Клаус Аугенталер, Юрген Колер и Щефан Ройтер. А звездното трио на Бундестима Лотар Матеус, Андреас Бреме и Юрген Клинсман са собственост именно на „Интер“.Същият двубой се игра и четири години по-рано в Мексико. Тогава германците загубиха с 2:3, а футболистите на „Байерн“ бяха Лотар Матеус, Дитер Хьонес и Едер. И „Интер“ обаче имаше представител в лицето на Карл-Хайнц Румениге.

Серията на двата гранда пък стартира на испанския мондиал през 1982-а. Тогава Германия загуби от Италия с 1:3, а Паул Брайтнер, Волфганг Дремлер и Карл-Хайнц Румениге играха за немците. Феновете на „нерадзурите“ пък стискат палци за своя любимец Джузепе Бергоми и Габриеле Ориали.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят