Байко Байков: Фалитът на „Томас Кук“ беше предизвестен от 2012 г.

Байко Байков от Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори.

За специалистите в бранша фалитът на „Томас Кук“ беше предизвестен. От 2012 година, когато „Томас Кук“ беше един от спонсорите на Олимпиадата в Лондон, започват проблемите на тази група. „Томас груп“ е огромна икономическа група, която включва в себе си както най- известната туроператорска марка „Томас Кук“, така и 4 авиокомпании, към днешна с флот от над 115 самолета, множество оператори и хотели, туроператорски и турагентски мрежи. Групата изпитва затруднения от последните пет-шест години и систематично трупа задължения.

Това каза за БНР Байко Байков от Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори. Той заяви, че това е „един изключително неприятен фалит, който има и своето доста сериозно изражение като ефект в България“.

„Много неприятно ще пострадат наши колеги – хотелиери, може би около 60 хотела, които са натрупали задължения от „Томас Кук“ към тях. Самата сума се предполага, че е в рамките на около 100 милиона лева. Това е първият ефект от доминото ефекти. На второ, място този фалит ще доведе до преструктуриране на британския пазар, на германския“, коментира експертът.

Очакванията са, че туроператорите в тези два пазара няма да могат в достатъчна степен да заместят капацитетите, реализирани от „Томас Кук“ у нас. Досега от фалиралата компания са осигурявали годишно по около 300 000 туристи към България, обясни Байков.

„Този огромен брой туристи трябва да бъде достатъчно навреме компенсиран, което не е лесно, тъй като моментът, в който този фалит беше обявен, е малко след като вече са завършени едва ли не и преговорите, договорите за следващата година. В екстрен порядък е необходимо всичко да се направи“, добави той.

Туризмът дава около 22% от БВП на България, коментира бившият заместник-министър на икономиката Милен Керемедчиев. Според него е „много трудно да се говори за намеса на държавата, когато става въпрос за изцяло бизнес взаимоотношения“, но изоставените туристи са хуманитарен проблем.

„Най-важно е да се обединят всички сили, за да могат тези туристи да се приберат по родните места. От друга страна, компенсации, директни, едва ли би могло да има от гледна точка на финансово изражение. По-скоро аз го виждам като държавна подкрепа от гледна точка на повишаване на броя на туристи от други дестинации, привличане на повече туристи в определени хотели, които са в момента затормозени“, каза Кермедчиев.

Коментари

Задължително поле