Банго Васил посрещнаха и в образователното министерство (СНИМКИ)

Снимка: Денислав Стойчев

Деца от пловдивските села Граф Игнатиево и Чешнегирово сурвакаха зам.-министъра на образованието и науката Деница Сачева. Групите поздравиха служителите на министерството с песни в духа на ромската Нова година – Банго Васил, а малката Цветомира се развихри в индийски танц.

Децата сурвакаха с наричания за здраве и поднесоха баница с късмети на присъстващите. Г-жа Сачева изтегли посланието „Не се шегувам, ти печелиш – късмета скоро ще намериш”. Тя насърчи децата да ходят редовно на училище, защото само така ще осъществят мечтите си.

В училището в Граф Игнатиево се обучават деца от пет села, като 40% са от ромски произход, сподели пред „Труд” директорката Даниела Петкова. „Искаме да покажем, че сме толерантни към всички етноси и заедно празнуваме всички празници”, каза още тя.

Малките сурвакари и певици се разходиха из образователното министерство, а служителите ги изпратиха с подаръци книжки. Банго Васил (в превод „Куцият Васил”) или Васильовден е най-големият ромски празник, който започна снощи и се чества три дена.

Коментари

Задължително поле