Бандити вилнеят, МВР крие

Полицията бави статистиката за март, все повече хора изобщо не подават жалби

Рашков се занимава с политика

Битовата престъпност е нараснала двойно през март и вече надминава нивата отпреди пандемията с COVID-19. Проверка на кореспондентите на “Труд” показа драстично увеличение на дребните кражби в много области, но от МВР бавят, или нарочно крият статистиката за предходния месец.

Данните за броя на регистрираните престъпления за януари и февруари 2022 г. показват само с няколко процента увеличение спрямо 2021, но и намаление спрямо 2020 г. (виж таблицата). Но няколко фактора през март отключват вълна от престъпност. Сред тях са повишените цени на храните и горивата и по-високите изкупни цени на металите в пунктовете за скрап, предизвикани от войната в Украйна. През февруари железните предмети са се изкупували на 16-18 стотинки за килограм, сега има фирми, които предлагат и до 60 стотинки. До 2-3 пъти е увеличението и при мед и олово.

От месец и половина разбойници нападат и обират села и вилни зони, свалят инсталациите на празни къщи и стопански постройки. Краде се всичко желязно, алуминиеви дограми, брави, тръби, огради, включително и теловете от лозята и просторите за пране, разказаха читатели на “Труд”. Наред с традиционните обири на агнета преди Великден и Гергьовден, тази година бе регистрирана и крупна кражба на олио от частен дом. Увеличават се и нападенията над възрастни, самотни и беззащитни пенсионери, които биват ограбвани след заплахи и побои. На 11 април такъв случай бе регистриран и в плевенското село Мечка, прочула се преди 20 години с бунта си срещу местните цигани. Той избухна, след като крадци на кон убиха стопанина му, опитал да им попречи.

За голяма част от набезите полицията няма сигнали, тъй като част от хората още не са отишли по вилите си заради дългата зима. Но другата причина е, че все по-малко обрани имат доверие на МВР, че ще разкрие и залови престъпниците. Откакто вътрешният министър Бойко Рашков се занимава с политика - по изборите миналата година караше униформените да арестуват и разпитват кметове и детски учителки, откакто води война с прокуратурата, вълната от дребна престъпност ще продължи да расте, прогнозират експерти.

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията:

При кризи се очакват по-високи нива на престъпност

“Не е неочаквано и отговаря на прогнозите, че при кризи или след кризи, каквато беше пандемията от COVID-19, има ръст на престъпността”, коментира пред “Труд” Тихомир Безлов, старши експерт от Центъра за изследване на демокрацията.

“Специално през 2020 и 2021 г. наблюдаваме спад, което показа, че тази криза беше по-странна от други кризи. Хората си бяха по домовете, близо до собствеността си, започнаха да работят дистанционно, движението между населените места или пътуванията бяха много по-малко и т. н. Очаквано е, че през 2022 г., когато излизаме от тази ситуация, престъпността ще се увеличи спрямо тези две години. Вече се наслагват и допълнителни фактори - по-високите цени на енергията, горивата, металите и на всички стоки, инфлацията, която намалява покупателната способност на доходите и т. н. Възможно е и в тези смутни времена началниците в МВР да гледат да не регистрират всички получени сигнали. Наше проучване показа, че тел. 112, където това се прави, не се ползва достатъчно ефективно за съобщаване на престъпления. От друга страна действат и фактори, които ограничават драстичното увеличение: демографският - по-малко младо население в страната в сравнение с периоди отпреди 10 или 20 години, големи ромски популации вече не са в България, а в Германия и други страни от Европа, както и по-добри технологични решения. Вече има камери дори в по-малки села, в частни домове, в офиси и складове на фирми, слагат се GPS-и на патрулните автомобили и се следи движението им, като цяло има в пъти по-добри възможности за контрол.” 

Месечна статистика на МВР за януари и февруари (2019-2022)

Христо Терзийски, бивш вътрешен министър:

Тенденцията е за ръст

Статистиката показва, че има ръст в престъпленията. Не само в битовата престъпност, но и при тежките престъпления.
Явно тенденцията е за ръст на престъпността. Но има увеличение и при миграцията и при пътно транспортната обстановка.

От една страна зад това стои работата на висшето ръководство на МВР и войната му с прокуратурата.
Не съм оптимист. Явно няма необходимата организация. Тенденциите не са положителни.


Главният прокурор Иван Гешев:

Има бум на престъпността

Войната, която изпълнителната власт в лицето на МВР води срещу прокуратурата, води до бум на престъпността и връщане на нива от преди приемането ни в Европейския съюз. Това се вижда, независимо от некоректната статистика, която се води в МВР.

През последната година МВР и Министерството на правосъдието атакуват прокуратурата, а не си вършат основните задължения. Затова виждаме бум на престъпността - телефонни измами, какви ли не тежки престъпления, организирана престъпност.

Собственик на камион открадна 36 тона метал от БДЖ

Откраднатите 20 колоса за локомотиви.

Полицията в Димитровград задържа 36-годишен мъж, поставил рекорд по кражба на желязо - 36 тона.

На 4-и февруари в местното РПУ бил подаден сигнал от служител на БДЖ при локомотивно депо Стара Загора, филиал Димитровград, че от тяхна площадка са изчезнали 20 метални колоса за локомотив и кофа за локомотив.

Разследващите бързо влезли в дирите на извършителя Митко М. Той притежавал голям камион, на който в дните от 28 януари до 4 февруари товарел плячката си и я откарвал в неизвестна посока. След задържането му Митко М. направил признания за кражбите и посочил пункта за скрап в Стара Загора, на който закарал 20-те колоса и кофата за локомотив. Задигнатата собственост на БДЖ е на стойност 15 000 лв., а апашът взел 4000 лв. от пункта за вторични суровини. По-късно стана известно, че Митко М. имал 17 присъди, 16 от които за кражби. По искане на Районната прокуратура в Хасково съдът в Димитровград му наложи постоянен арест. Решението бе потвърдено от Хасковския окръжен съд.

Обирджии атакуват в града през деня, а в селата - нощем

Даниела Фархи
ТРУД, Варна

Във Варна крадците действат предимно през деня, а в селата и вилните зони, където няма постоянно полицейско присъствие, атакуват нощем. Това съобщиха за “Труд” от Областната дирекция на МВР.

Данните за първите 3 месеца от годината показват, че престъпленията срещу собствеността остават доминиращи с дял от над 56%. Заради обедняването на населението, извънредните мерки, маргинализирането на големи групи хора и затруднената ресоциализация на излизащите от затвора, има тенденция за устойчивост на престъпленията от общ характер, посочват от полицията.

От януари до март в областта са регистрирани 595 кражби, 73 от които са били домови, а 62 - взломни. Разкрити са извършителите на 139 от посегателствата. Повечето от тях са наркомани, безработни, хора без образование и рецидивисти, предимно от малцинствените групи.

Помагач на старци отараши 7 имота в село

Цветлана Георгиева
ТРУД, Шумен

19-годишно момче от шуменското село Наум, което помагало на възрастни хора срещу заплащане, се преквалифицира в крадец и отараши 7 имота. Набезите бяха разкрити през март тази година, като първо се усетил мъж на 85 г. Той се жалвал в полицията, че от дома му липсва монофазен електромотор, множество инструменти, кирки и брадви.

В селото отдавна не били вършени кражби и полицейски служители от РУ-Каолиново веднага започнали да разплитат контактите на пенсионера. Така стигнали до дома на 19-годишния ром, който преди време работил в дома му.

В стая били намерени не само обявените за липсващи вещи, но и много други - дървен шкаф, инструменти, удължители, мотики. Така постепенно станало ясно, че момчето е влизало и изнасяло от общо 7 чужди имота. До момента извършителят, направил признания, не е уличаван в кражби, но явно е решил да припечели пари не само с работа, коментират местни.

Във Великотърновско

Повече на кражби на метали

В региона - предимно около Павликени и Горна Оряховица, има бум на кражби на метали. Разкрит бе случай на обир на елементи и детайли от железопътната инфраструктура. Благодарение на бързите действия на полицията бяха задържани шестима разбойници. При разпитите те признали, че са крали детайлите, за да ги продадат за скрап.

Голямата беда за пенсионерите са измамниците

Светлана Василева,
ТРУД, Благоевград

Голямата беда за пенсионерите в Благоевградско са измамниците. Мамят ги по всякакви схеми - по телефонни или за ремонти на покриви, улуци, продажби на дърва, все услуги, за които се взима капаро, но после мошениците изчезват.
Само един случай на нападение има по селата в Пиринско от началото на годината досега. Стопанин бе атакуван на 18 март тази година. Двама младежи и девойка го обрали в село Микрево, община Струмяни. Тримата - на 15, 16 и 17 години нахлули около 18 часа в двора на 59-годишен мъж. Поискали му пари, но той отказал.

Тогава единият му извил ръцете и го държал, докато другите двама го пребъркали и му взели 40 лева. Веднага след обира пострадалият дал описание в полицията - тримата били от ромски произход, от местната махала. Те са заловени няколко часа по-късно, а случаят е предаден на прокуратурата.

Задигнаха 100 литра олио от селски дом

Апашите бързо се ориентираха и започнаха да крадат това, което го няма в магазините и от което могат да спечелят повече от обичайното. 100 бутилки олио били задигнати от къща в кюстендилското село Катрище. Боряна Цекова от земеделската кооперация в селото разказа, че олиото било дадено на собственика му като годишна рента от земеделска земя.

Рентата била въпросната растителна мазнина и 495 лв. “Вместо да занесе олиото на сигурно - в Перник, където живее, мъжът поел риска да остави стотината бутилки без надзор - в Катрище. Полицията вече е уведомена. А в Катрище хората се питат кой е крадецът. Според местните апашът отлично е знаел какво се крие зад стените на къщата”, разказаха местни хора. Те са убедени, че извършителят ще препродава олиото, а няма да го пази за себе си. Село Катрище е богато на олио благодарение на земеделската кооперация. Имало и други хора, които в домовете си складират по-големи количества олио.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения