На 26 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за сряда, 26.02.2020

Мъж опита да взриви кола близо до Пентагона

Депутатът от ГЕРБ Станислав Стоянов: Населените места край Велико Търново стават все по-привлекателни за живеене и бизнес

Представиха в Свищов интернет платформа за стимулиране на предприемачеството на малкия и среден бизнес Разработката е за трансграничния регион

Пазарът в Лондон през 2020 г. ще се съвземе

Сделки за над $3 млрд. договори Тръмп с Моди (ИНФОГРАФИКА) Индия купува бойни хеликоптери на “Локхийд Мартин”

Сирийската армия превзе още един град в Идлиб

Песков: Русия не се меси във вътрешните работи на други държави

Путин: Държа подчинените си под напрежение

Румен Радев: Секторът на информационните и комуникационни технологии е „вододел“ за развитието на нациите

В Сърбия пристигна втора доставка на руските системи „Панцир С1“

„Изтрийте миналото” се открои на Берлинале Нестандартен френско-белгийски филм впечатли публиката

Скъсяват болнични след някои операции (обзор)

Втори задържан за инцидента, в който кола се вряза в карнавално шествие в Германия

Банките вдигат такси заради ниските лихви

Нагласите на фирмите и домакинствата остават оптимистични

Лошите заеми нарастват с 400 млн. лв.

За да компенсират намаляването на лихвитеq банките увеличават някои такси, става ясно от изданието на БНБ „Банките в България”. Нетният доход на банките от такси и комисионни нараства с 39 млн. лв., или с 4,9%q и за първите девет месеца на 2019 г. е 826 млн. лв. Въпреки ръста на кредитирането заради ниските лихви банките са изправени пред необходимостта да адаптират бизнес моделите си, посочват от БНБ. Сред начините, с които банките се опитват да компенсират понижението на лихвите, е увеличаването на някои такси и комисиони, пише в анализа на Централната банка.

Нетният лихвен доход на банките също се увеличава, но по-бавно отколкото дохода от такси – с 41 млн. лв., или с 2% на годишна база и за деветмесечието достига 2,1 млрд. лв. В резултат печалбата на банките до септември 2019 г. достига рекордните 1,3 млрд. лв., което е с 51 млн. лв. (4,2%) повече от същия период на предходната година. Възвръщаемостта на активите на банките възлиза на 1,52%, а възвръщаемостта на собствения капитал е 11,82%.

От юли до септември 2019 г. кредитният портфейл на банките нарасна с 1,4 млрд. лв. (+2,3%) до 64,6 млрд. лв. Увеличават се както кредитите за домакинства (+672 млн. лв.), така и за нефинансовите предприятия (+580 млн. лв.). Това обаче е съпроводено с ръст на необслужваните заеми с 0,4 млрд. лв. до 6,9 млрд. лв. В края на септември делът на лошите кредити е 7,4% от всички отпуснати заеми, при 7,2% в края на юни.

През третото тримесечие на 2019 г. нагласите на фирмите и домакинствата остават оптимистични, но върху икономическите условия в страната започват да се отразяват изгледите за забавяне на глобалния икономически растеж и за по-слабо външно търсене, посочват от БНБ. Европейската централна банка продължава политиката си на отрицателни лихви. Това обуславя ниските лихви в България, което се отразява положително върху способността на хората да обслужват задълженията си, но същевременно създава риск от прекомерно увеличаване на задлъжнялостта, посочват от БНБ. Ниските лихви и нарастването на доходите стимулират търсенето на кредити, което в съчетание със засилената конкуренция сред банките и повишеното предлагане на заеми води до ръст на кредитите за домакинствата.

 

Предупреждение

Евтините кредити няма да са вечни

Изгледите за запазване в средносрочен период на настоящите ниски лихвени нива на Европейската централна банка не бива да се разглеждат като фактор, който изключва вероятността от внезапно повишение на прилаганите от банките лихвени проценти, пише в анализа на БНБ. Влошаване на икономическите и пазарните условия може да доведе до рязко нарастване на лихвените равнища по кредитите както заради изостряне на чувствителността на банките към риска и съответно до увеличаване на рисковата надбавка в лихвените проценти по кредитите, така и по линия на евентуално повишение на цената на привлечените средства, пред което могат да бъдат изправени кредитните институции, посочват от БНБ.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.