Банките дават рекордно евтини жилищни заеми

Лихвите по жилищните заеми не са били по-ниски от октомври 2022 г. насам.

Свалиха лихвите по ипотечните кредити до 2,49 на сто

Цената на кредитите не е била по-ниска от октомври 2022 г. насам

Има 60% ръст на отпуснатите суми

Банките дават рекордно евтини жилищни заеми, показват данни на БНБ. През месец април лихвите по ипотечните кредити намаляха до средно ниво от 2,49%, обявиха от Централната банка. Това е с 0,06% по-малко от лихвите през предходния месец и с 0,05% под нивото на лихвите през същия период на миналата година.

Годишният процент на разходите, който освен лихвата включва и всички такси на банката, по жилищните кредити през април е средно 2,8%. Цената на ипотечните заеми не е била по-ниска от месец октомври 2022 г. насам. Това показва, че сега е изключително изгодно да бъдат купувани имоти с банкови кредити, коментират брокери и финансисти. Повишението на основните лихвени проценти на Европейската централна банка, което започна през лятото на 2022 г., не се отрази на лихвите по кредитите в България. А в ЕЦБ вече обмислят смяна на политиката и насочване към понижение на лихвените нива.

Лихвите по кредитите в България са изключително ниски защото банките са пълни с пари. Размерът на депозитите на граждани и фирми в банките значително надвишава отпуснатите кредити. А лихвите по ипотечните кредити в повечето случаи се определят на база лихвите по привлечените от банката депозити. Освен това конкуренцията между банките е голяма, а жилищните кредити са с малък риск заради обезпечението под формата на имот. Всичко това поддържа лихвите по кредитите за покупка на къщи и апартаменти в страната на изключително ниски нива. А покупката на имот с банков кредит е изгодна сделка.

Въпреки намалението на инфлацията през последните месеци, все още лихвите по жилищните заеми са по-ниски от инфлацията. Повишаването на доходите също изпреварва лихвите по заемите. И прави изплащането на заемите по-лесно през годините. За последните две години цената на ипотечните заеми на практика остава без промяна, а средната заплата в страната за две години е нараснала с 37 на сто. Така се оказва, че с времето изплащането на кредитите става все по-лесно благодарение на вдигането на заплатите.

Гражданите явно виждат благоприятните условия за взимане на банкови кредити. През април отпуснатите жилищни заеми са в размер на 864 млн. лв., показват данните на БНБ. Това е ръст с над 60 на сто спрямо отпуснатите заеми за покупка на къщи и апартаменти през същия месец на миналата година. Спрямо предходния месец март отпуснатите жилищни кредити нарастват с 11 на сто.

В отговор на бума при отпускането на ипотечни заеми БНБ въведе по-строг надзор върху банките. От Централната банка разпоредиха на търговските банки при отпускане на жилищни кредити да прилагат поне шест критерия. Сред тях са съотношение между размера на кредита и стойността на обезпечението, съотношение между размера на текущите плащания за обслужване на кредита и месечния доход на кредитополучателя, съотношение между размера на кредита и годишния доход на кредитополучателя, както и максимален срок по договора за кредит. Освен това банките трябва да имат предвид не само ипотечния кредит, а общия размер на заемите на кредитополучателя. Но от БНБ не са поставили таван на тези съотношения, а банките и досега използват тези показатели при преценката дали да бъде отпуснат кредит. Самият управител на БНБ Димитър Радев коментира, че промените в масовия случай няма да се отразят на кредитополучателите.

Данни на БНБ

Хората спестяват при по-високи лихви

8,84% по потребителските заеми

Гражданите увеличават спестяванията си в банки, които дават по-високи лихви.

Средният размер на лихвите по новите левови депозити на домакинствата през април е 0,97%, показват данни на БНБ.

Лихвите по новите левови влогове на граждани са с 0,49% по-високи спрямо същия период на миналата година и с 0,24% по-високи спрямо предходния месец.

Тези данни показват че хората избират да трупат нови спестявания в банките, които дават по-високи лихви по депозитите. Всъщност на пазара в страната има няколко банки, които дават по-високи лихви по депозитите, но лихвите при повечето банки реално са нулеви. Хората внасят повече пари в банките, които им дават по-добри условия. Но лихвите по влоговете при останалите кредитни институции остават нулеви, което им позволява да дават изключително изгодни лихви по кредитите.
Лихвите по новите депозити на домакинства в евро през април са средно 1,1%. Това е с 0,43% над нивото от същия месец на миналата година. Подобно е положението и при новите депозити на фирми. Лихвите по новите бизнес влогове в левове нарастват до 2%, а по тези в евро - до 2,48%.

Същевременно потребителските кредити са по-евтини спрямо същия месец на миналата година. Годишният процент на разходите, който освен лихвата включва и всички такси на банката, по потребителските кредити за домакинства през април е средно 8,84%, което е с 0,15% под нивото от същия месец на миналата година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси