Банки спъват безплатните сметки

Омбудсманът Диана Ковачева поиска облекчени правила за откриване на сметка за основни операции.

Омбудсманът иска облекчен ред за откриване на сметки за заплати

Тегленето на пари от банкомат и банковите преводи са без такси

Настоящите правила затрудняват хората

Омбудсманът Диана Ковачева поиска облекчен ред за откриване на безплатни сметки, в които хората да получават заплатите и пенсиите си. Тя сезира управителя на БНБ Димитър Радев, министъра на финансите Асен Василев и председателя на Асоциацията на банките в България Петя Димитрова заради множество жалби от граждани, които са недоволни от усложненията при откриване на безплатна платежна сметка за основни операции.

Хората се жалват на омбудсмана, че не могат да се възползват от законовата възможност, която е в сила от 1 септември. Хората вече имат право на сметка за основни операции, която е без месечна такса за обслужване, ако по нея постъпват само доходи от заплати, пенсии, стипендии, социални помощи и обезщетения. Освен това банковите преводи от тези сметки и тегленето на пари от банкомат на същата банка са безплатни.

Проблемът е, че банките поставят редица изисквания и налагат тромава процедура, вместо да улеснят хората, а от това страдат най-вече пенсионерите и хората с увреждания. Например, банките изискват от клиентите си да посетят многократно техен офис, за да закрият старата си сметка и да подадат заявление за откриване на нова сметка за основни операции, след което да представят служебна бележка, по образец на банката, за размера на заплатата им.

След няколко дни хората трябва пак да отидат до офиса на банката, за да получат новата си дебитна карта. Освен това, трябва да информират за новата сметка работодателя си (ако получават заплата), НОИ (в случай че получават пенсия и помощи), социалните служби (ако получават обезщетения за социално подпомагане), училищното ръководство (ако получават стипендии) и пр.

На сайтовете на банките липсва информация за безплатните сметки, посочва омбудсманът. Проф. Ковачева настоява да бъде въведен облекчен ред за прилагане на закона. Например при изразено желание автоматично да се преобразува съществуваща сметка, по която хората получават заплати, пенсии, помощи и обезщетения, в сметка за основни операции. Хората трябва да могат да се възползват от тази възможност и онлайн, а не само при лично посещение в банков клон, посочва Диана Ковачева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси