Банско отчита уникален летен сезон и започна подготовката за зимния

30 процента повече туристи са посетили курорта

Държавата трябва да сложи край на екорекета, трябва да се приеме по-бързо Планът за управление на Пирин

„Аз съм от Правец, работя вече пет зимни сезона в Банско, но тази година за първи път не си стегнах куфарите за морето, а останах в курорта. В Банско вече има и силен летен сезон, много туристи и много работа.“ Това ни разказва младо момче, което работи като барман в кафене в центъра на курортния град. Всъщност това отразява и мечтата на банскалии да станат целогодишна туристическа дестинация, да задържат работната си ръка, да не затварят през лятото хотелите.

„На правилен път сме, и това ще стане, но тази година действително отчитаме един уникално добър летен сезон. С 30% има увеличение на туристопотока в сравнение с миналото лято. Спечелихме с богатата културна и фестивална програма“, казва кметът на Банско Георги Икономов.

И наистина курортният град не остана самотен и тих през лятото. Едно след друго се редяха събития, които привлякоха туристи.

Хиляди дойдоха за джаз фестивала, балетния фест, а площадът на Банско буквално се пукаше по шевовете, над 20 хиляди едва се побраха, за да гледат концерта на Драгана Миркович. През целия сезон се редуваха уникални изложби, демонстрация на стари занаяти, спортни събития, пленери, концерти, кино под небето и какво ли още не.

Заради това местните нарекоха Банско - зимна столица и летен оазис.

„Доскоро името на града извикваше в съзнанието ни пленителни зимни картини, бял пухкав сняг, перфектни писти, световни и европейски купи по ски и сноуборд. Доскоро... Вече няколко години, обаче думата Банско съвсем не се свързва само със зимата.. Банско се превърна в популярна, страхотна и търсена лятна дестинация не само за българи, а и за гърци, македонци, румънци, германци, руснаци и много други.

Голяма част от хотелите започнаха да работят целогодишно. Уникалните, зелени и прохладни градини на механите се превръщат в притегателна сила за всички, които искат да опитат истинските бански специалитети.

Целият град е облечен в цветна премяна и всеки посетил Банско се потапя в красиво озеленения площад и улици. След ремонта и постоянната поддръжка на парка, той е мястото, което събира ежедневно стотици майки с деца и младежи по своите детски кътове и кафета.

Банско отдавна вече не е само история, музеи и страхотна архитектура. Отдавна вече хората не идват, само заради прохладната ни Пирин планина. Банско за няколко години се превърна в град с богат фестивален афиш, пленително описва своя обичан град Димитър Мацурев, местен фотограф.

Сега в града ври и кипи подготовка за новия зимен сезон. Майстори гиздят хотелите, оправят фасадите, градинари кипрят дворните пространства.

А администрацията на хотели и ресторанти се е впрегнала да търси качествен персонал за обслужване на туристите. Признават, че е трудна задача. Керванът от сервитьори, готвачи и друг персонал, който е работил по морето, сега пристига в Банско, в търсене на заетост.

Настрадали се обаче от нелоялен персонал, в Банско хотелиерите са създали така наречената „Трудова карта“. В нея те са описали всеки работник преминал през годините и дойде ли време за наемане си обменят информация за качествата на кандидат-работниците. Така си помагат, за да избегнат наемането на хора със съмнителни качества. Чули са от колеги по морето, че украинските кадри добре са се представили, сега и тук търсят начини да наемат за три месеца украинци и молдовци.Те си спечелили славата на работливи и непретенциозни служители. Не се мръщели на 600 лева заплата, храна и подслон, разказват хотелиерите.

„За съжаление Банско отново ще посрещне нов сезон със стари болежки, пак няма втора кабинка и пак ще има опашки пред лифта. Този въпрос веднъж завинаги трябва да се реши. Разрешаването на инвестициите в ски зона Банско трябва да вървят успоредно с изграждането на транспортните коридори в региона. Подобряването на достъпа до нашия курорт ще доведе още повече туристи, които ще се сблъскат с опашки и недостатъчни обслужващи съоръжения в ски зоната. Друг въпрос, който ще назрява все повече, е замърсяването на въздуха през отоплителния сезон поради масовата употреба на дърва. Затова апелирам паралелно с развитието на магистрала Струма, да бъде ускорено изграждането на газопровода към нашите общини, и най-вече разрешаване на инвестициите в съществуващите ски зони Банско и Добринище. Не трябва да се решават проблемите на парче, а да се действа цялостно. Държавата трябва да сложи край на екорекета, трябва да се приеме по-бързо Планът за управление на Пирин, за да се върви напред към отпушване на ски зоната. Сега Банско е попаднало в една съдебна и юридическа каша, общината води 6 дела за противоречащи се заповеди на МОСВ. Едното вече е спечелено, и другите ще спечелим, но това е губене на време. Търпението на Банско отдавна се изчерпа, очакваме действия“, коментира кметът на курортния град Георги Икономов.

И въпреки проблемите, чужденците не спират да идват и да обичат Банско. Точно те гласуват и класират зимната ни столица в най-рейтинговите класации за най-добър зимен курорт в света.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи