Банско с рестрикции към грозните временни обекти

Банско води успешна битка с грозните, временни търговски обекти, като политиката на общината е да се дават възможно по-малко подобни разрешения и стоките да се предлагат само в нормални магазинни помещения.

В тази връзка преди дни, за обезпечаване на нормалното протичане на зимния сезон кметът на курортния град Георги Икономов издаде забрана за монтиране на поставяеми обекти на територията на града.

„ За да ограничим присъствието на временните постройки, които често загрозяват визията на курорта, в продължение на няколко години последователно въвеждаме редица ограничения при реда на тяхното поставяне. През 2016 година създадохме напълно нова общинска наредба, а с последните промени в нея (ноември 2018 г.), въведохме още по-строги изисквания при издаването на разрешения за поставяне на такива обекти:

- максимална площ - до 20 кв.м;

- по-висока административна такса – 50 лева/кв.м. (Завареното положение беше 100 лева/обект, независимо от площта).

- Максимален срок на разрешителните - до 3 години, (при заварени около 40 бр. разрешителни, издадени безсрочно)", разказа кметът Икономов.

А ето и данните по години:

2011/2012 година – 62 броя издадени разрешителни, повече от 40 безсрочни;

2017 година – 35 броя;

2018 година – 18 броя.

„Вярвам, че това е правилната посока - целта ни е търговската дейност да се извършва основно в нарочно построени, качествено поддържани, атрактивни обекти. Курортът ни само ще спечели от това,каза още по този повод Георги Икономов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони