Вижте какво ще е времето днес

Разпети петък – денят на Христовите страдания

На 26 април 2019 да почерпят

Пиенето на алкохол подобрява паметта

Във Върховния административен съд е постъпила жалба срещу решението на ЦИК за избор на доставчик на машините за гласуване

Китайска база на Марс отворена за посетители Съоръжението се намира в пустинята Гоби

Местят финала за Купата през уикенда

„Медицински надзор“ започна проверка по случая с мъжа, който почина вчера пред Пета градска болница

Путин: КНДР се нуждае от гаранции за сигурност Първата среща на върха Москва-Пхенян продължи над 5 часа (обзор)

Полицията в Шри Ланка е арестувала трима души и е открила гранати в Коломбо

Милиони губи хазната от сивия сектор в строителството Не можем да вдигнем заплатите при търгове с критерий най-ниска цена, категорични са от бранша

Йозджан Дениз и Аслъ Енвер пяха в Израел

„Труд Уикенд“ – един вестник за празниците

Армията „окупира” София за 6 май Близо 1000 души набиват крак на жълтите павета на Гергьовденския парад

Данъчните провериха 1800 заможни българи Получиха информация за 51 купени автомобила в чужбина

БАН заплашва да се оттегли от споразумението за НИМХ

Българската академия на науките заплаши да се оттегли от участието си в подписаното споразумение за Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Това обявиха от академията в отворено писмо, адресирано до министъра на образованието и науката.

Споразумението между БАН, Националния институт по метеорология и хидрология, Националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ при КНСБ и МОН бе подписано на 18 септември 2018 г., след продължителни протести на синоптиците, с основно искане институтът им да бъде отделен от Академията.

Като причина за недоволството си от БАН посочват залегнали текстове в Преходните и заключителни разпоредби на проектозакона за държавния бюджет за 2019 г., които според ръководството на Академията са силно притеснителни и противоречат както на Споразумението, така и на постигнатите с министъра договорки.

В отвореното писмо се цитират параграфите §1(1), §3(1) и §6 от Преходните и заключителни разпоредби на проектозакона, които от БАН определят като „противоконституционни и противозаконни“.  Специалните текстове касаят преобразуването на НИМХ и новия му статут:

„§ 1. (1) Считано от 1 януари 2019 г. Националният институт по метеорология и хидрология от основно звено при Българската академия на науките се преобразува в Национален институт по метеорология и хидрология като юридическо лице, чийто ръководител е разпоредител с бюджет по бюджета на Министерството на образованието и науката.

§ 3. (1) Считано от 1 януари 2019 г. имуществото, архивът, както и всички права и задължения, включително членствените правоотношения в национални, европейски и международни организации по метеорология и хидрология, и правото да обучава докторанти по акредитирани докторски програми на Националния институт по метеорология и хидрология при Българската академия на науките преминават към Националния институт по метеорология и хидрология към министъра на образованието и науката.

§ 6. Органите за управление на Българската академия на науките в рамките на своята компетентност да предприемат необходимите правни и фактически действия за изпълнението на § 1 и 3.“

Отвореното писмо е подписано от председателя на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева и от председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски.

На брифинг утре ръководството на академията ще даде подробности за решението си.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. БАН е тоталитарна структура от нищо неправещи дъртофелници, лизачи на задници на всеки, който им даде ПАРИ да докажат, че земята е плоска. Пенсионерският клуб БАН трябва да бъде закрит – те са структура, която СПЪВА и ВРЕДИ на българската наука.

  2. Бръкнаха им дълбоко отзад на сърдитите старчета, като им ограничават паричките! Затова сега реват на умряло.

  3. Който е прост, то е завинаги, нали „Чичо“ и „булгар“! ? Да си припомним българската поговорка „сит търбух – за наука глух“.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.