Ученици искат грипна ваканция от кмета на Шумен Няма достатъчно болни, решават в петък

Организаторът на схемата за пране на 900 000 евро два пъти бягал от правосъдието

104-годишен варненец получи дарове от кмета

Наблюдават трима българи за симптоми на коронавирус

САЩ забраняват използването на китайски дронове

Задържаха трима, секли незаконно и продавали дърва по къщите Конфискува се и дървеният материал от имотите на купувачите

До 100 хил. лева глоба за нарушения при храните

Кола излетя от пътя и се преобърна край Благоевград

Полицията в Несебър състави 46 акта за 24 часа Мъртво пиян водач спипан в Бургас

Фалшиво сирене откриха на Женския пазар

Работодатели: Партия „Възраждане“ няма място на протеста на бизнеса

7 продуцентски къщи с интерес да снимат в Бургас

Представители на бизнеса протестираха пред община Варна

Обявиха учредителната декларация на партия „Има такъв народ“

Ердоган: Планът на Тръмп за Близкия Изток е неприемлив

БАН и синоптиците се споразумяха за отделянето на НИМХ Проф. Пламен Нинов е най-приемливата кандидатура за директор на института

Българската академия на науките /БАН/ и протестиращите синоптици подписаха споразумение за процедурата по отделянето от академията. Засега протести на синоптиците не се очакват.

Подписването на споразумението с БАН и синоптиците беше ключово, за да може синоптиците да изпратят своите предложения за временно изпълняващ длъжността председател на Националния институт по метеорология и хидрология, информира БНР. Според споразумението функциите на Института по метеорология и хидрология трябва да преминат към изследователския институт, създаден от МС, а новата точка е, че до края на октомври Министерството на образованието трябва да внесе в МС проект за предложение за създаване на подобен институт.

Към момента кандидатурата на професор Пламен Нинов, който е заместник-директор на Института по метеорология и хидрология, е най-компромисният вариант за временно изпълняващ длъжността, стана ясно от думите на преговарящите. Синоптиците предложиха и Христомир Брънзов, с който не са съгласни БАН, а пък предложението на БАН – Костадин Ганев да оглави Института временно, не беше прието от синоптиците. В момента БАН трябва да реши коя от кандидатурите да приеме.

На излизане председателят на БАН Юлиян Ревалски обясни: „Някои редакционни бележки бяха направени, както от наша страна, така и от страна на НИМХ, бяха добавени някои нови неща, които са свързани с бъдещото преструктуриране, по – скоро бъдещо създаване на структура. Обединихме се около един текст, в който ние се ангажираме заедно да разгледаме техни кандидатури, които ще постъпят сега в БАН и да предложим една от тях за длъжността директор. Това е ангажиментът“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.