БАН и синоптиците се споразумяха за отделянето на НИМХ

Проф. Пламен Нинов е най-приемливата кандидатура за директор на института

Българската академия на науките /БАН/ и протестиращите синоптици подписаха споразумение за процедурата по отделянето от академията. Засега протести на синоптиците не се очакват.

Подписването на споразумението с БАН и синоптиците беше ключово, за да може синоптиците да изпратят своите предложения за временно изпълняващ длъжността председател на Националния институт по метеорология и хидрология, информира БНР. Според споразумението функциите на Института по метеорология и хидрология трябва да преминат към изследователския институт, създаден от МС, а новата точка е, че до края на октомври Министерството на образованието трябва да внесе в МС проект за предложение за създаване на подобен институт.

Към момента кандидатурата на професор Пламен Нинов, който е заместник-директор на Института по метеорология и хидрология, е най-компромисният вариант за временно изпълняващ длъжността, стана ясно от думите на преговарящите. Синоптиците предложиха и Христомир Брънзов, с който не са съгласни БАН, а пък предложението на БАН - Костадин Ганев да оглави Института временно, не беше прието от синоптиците. В момента БАН трябва да реши коя от кандидатурите да приеме.

На излизане председателят на БАН Юлиян Ревалски обясни: "Някои редакционни бележки бяха направени, както от наша страна, така и от страна на НИМХ, бяха добавени някои нови неща, които са свързани с бъдещото преструктуриране, по - скоро бъдещо създаване на структура. Обединихме се около един текст, в който ние се ангажираме заедно да разгледаме техни кандидатури, които ще постъпят сега в БАН и да предложим една от тях за длъжността директор. Това е ангажиментът“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България