БАН спря джендър проекта

Образователното министерство също се обяви против промиването на мозъци в училищата

След публикация на “Труд” ръководството на Българска академия на науките (БАН) обяви, че спират джендър проекта озаглавен “Форум за джендър балансиран модел в училищата: Българският случай”. Разработката е на Института за изследване на обществата и знанието (ИИОЗ) и предвиждаше обучение на учители за това как да преодолеят проблема за неравенството между половете в духа на спорната Истанбулска конвенция.

“Проектът, налагащ джендър-идеология, не е одобрен и няма да бъде одобрен от Академията. След проверка по случая стана ясно, че Институтът за изследване на обществата и знанието е разработил проекта си за конкурса на Националната комисия на ЮНЕСКО няколко месеца преди Конституционния съд (КС) да излезе с решение, че Истанбулската конвенция е противоконституционна”, посочи пред “Труд”, зам.-председателят на БАН акад. Васил Николов.

“Към днешна дата е разговаряно с директора на ИИОЗ Румяна Стоилова и проектът няма да стартира”, категоричен бе Николов. Той уточни, че академията не контролира проектите разработени от институтите, но когато възникне проблем както в случая, предприема действия, за да се спре развитието им.

Проверка на “Труд” установи, че зелена светлина на джендър проекта е дало Външното министерство чрез Националната комисия на ЮНЕСКО. Припомняме, че през 2016 година сегашният външен министър Екатерина Захариева, в качеството си на правосъден министър, подписа Истанбулската конвенция.

От МОН посочиха, че Националната комисия за ЮНЕСКО се председателства от МВнР. Образователното министерство обясняват още, че са разгледали 7 проекта, в това число и посоченият, но той не е получил одобрение.

“Дори спортният проект да бъде одобрен за финансиране от ЮНЕСКО, той няма да получи одобрение да се използва в образователната система в страната ни”, категорични са от МОН.

Красимир ВълчевПозиция: МОН прекрати анкетите за третия пол

Още в края на тази година Министерството на образованието и науката (МОН) спря анкети за третия пол. Заради общественото напрежение покрай дебата по текстовете на Истанбулската конвенция, образователното министерство спря сътрудничеството си по подкрепен през 2013 г. проект на неправителствена организация.

Случаят засягаше фондация “Джендър образование, изследвания и технологии”, която от 2013 година провежда конкурс за училище без насилие и стереотипи, определени от пола.

Министърът на образованието Красимир Вълчев (на снимката), беше категоричен, че трябва да се действа сдържано и предпазливо, както по дебата за религията в училищата, така и за решения свързани със спорния международен документ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование