Румен Драганов: Не се очаква драстично поскъпване на самолетните билети

ВСС гласува повторно кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор Протест и контрапротест около сграда на съдебните кадровици

Стоян Мирчев, БСП: Михаил Миков отсъства от кампанията, а сега принизява усилията ни

Пожарите в Австралия унищожили част от имота на Ръсел Кроу

Уволниха пияния шофьор на училищен автобус

Прокуратурата: Няма доказателства за престъпление в сигнала на БОЕЦ срещу Иван Гешев

Как да обясним на блондинка защо звукът от гръмотевицата закъснява

Туск: Великобритания ще стане второстепенен играч след Брекзит

Кметът на Перник: Водният режим, който предлагат от ВиК, може да унищожи цели сектори

Жираф предизвика тежка катастрофа в резерват в ЮАР, загина турист

Мечка нападна и рани ловец край село Търничене

Стрелба в колеж в руския град Благовещенск (ВИДЕО)

Ярък метеор освети небето над няколко американски щата (ВИДЕО)

Арктически студ скова големи части от САЩ

Facebook изтрил 5,4 млрд. фалшиви профила тази година

БАН спря джендър проекта Образователното министерство също се обяви против промиването на мозъци в училищата

След публикация на “Труд” ръководството на Българска академия на науките (БАН) обяви, че спират джендър проекта озаглавен “Форум за джендър балансиран модел в училищата: Българският случай”. Разработката е на Института за изследване на обществата и знанието (ИИОЗ) и предвиждаше обучение на учители за това как да преодолеят проблема за неравенството между половете в духа на спорната Истанбулска конвенция.

“Проектът, налагащ джендър-идеология, не е одобрен и няма да бъде одобрен от Академията. След проверка по случая стана ясно, че Институтът за изследване на обществата и знанието е разработил проекта си за конкурса на Националната комисия на ЮНЕСКО няколко месеца преди Конституционния съд (КС) да излезе с решение, че Истанбулската конвенция е противоконституционна”, посочи пред “Труд”, зам.-председателят на БАН акад. Васил Николов.

“Към днешна дата е разговаряно с директора на ИИОЗ Румяна Стоилова и проектът няма да стартира”, категоричен бе Николов. Той уточни, че академията не контролира проектите разработени от институтите, но когато възникне проблем както в случая, предприема действия, за да се спре развитието им.

Проверка на “Труд” установи, че зелена светлина на джендър проекта е дало Външното министерство чрез Националната комисия на ЮНЕСКО. Припомняме, че през 2016 година сегашният външен министър Екатерина Захариева, в качеството си на правосъден министър, подписа Истанбулската конвенция.

От МОН посочиха, че Националната комисия за ЮНЕСКО се председателства от МВнР. Образователното министерство обясняват още, че са разгледали 7 проекта, в това число и посоченият, но той не е получил одобрение.

“Дори спортният проект да бъде одобрен за финансиране от ЮНЕСКО, той няма да получи одобрение да се използва в образователната система в страната ни”, категорични са от МОН.

Красимир ВълчевПозиция: МОН прекрати анкетите за третия пол

Още в края на тази година Министерството на образованието и науката (МОН) спря анкети за третия пол. Заради общественото напрежение покрай дебата по текстовете на Истанбулската конвенция, образователното министерство спря сътрудничеството си по подкрепен през 2013 г. проект на неправителствена организация.

Случаят засягаше фондация “Джендър образование, изследвания и технологии”, която от 2013 година провежда конкурс за училище без насилие и стереотипи, определени от пола.

Министърът на образованието Красимир Вълчев (на снимката), беше категоричен, че трябва да се действа сдържано и предпазливо, както по дебата за религията в училищата, така и за решения свързани със спорния международен документ.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

 1. Вземете парите и поръчайте ке6апчета и бира бе, ахмаци! И още поискайте от неотказващото недоразумение захаpиева!

 2. Браво на БАН!
  Джендър-воплите – пред Сорос!
  Българи има повече от 15 хилядолетия!
  Да се чудиш как сме оцелели и сме се опазили без джендъри!
  Отговорът е само един – благодарение на здравия наш вековен морал, който в своята същност е дълбоко матриархален!

 3. Вече имаме достатъчно ясна представа за джендър-обществото и знаеме, че то нема да се откаже да ни завладява и налага своите извратени фантазии най-много на тези, които не са съгласни с тях. ООН подготвяли узаконяване на инцестата, нищо чудно след некое време да ни задължават да извършваме кръвосмешение в присъствието на комисия от квартални активисти и удостоверяване на същото с протокол. Преди доста време мислех, че Оруел фантазира, но сега мисля, че е доста умерен във фантазиите си. Прави неприятно впечатление, че всичко това е промотирано и защитавано от жени – това предполага, че има доста незадоволени от мъжете и съпрузите си представителки на нежния пол.

 4. НЕ НА ДЖЕНДЪР ОБЩЕСТВОТО ТОВА Е НАЙ- ГНУСНОТО НЕЩО .БЪЛГАРИ МИСЛЕТЕ МНОГО КАК ГЛЕДАТ ДА НИ ПРОКАРВАТ ИЗВРАТЕНИ НЕЩА

 5. O sancta simplicitas… То пък и едно министерство… Чиновници и скачат според тоягата…

 6. Някой, който коментира тук чел ли е Истанбулската конвенция в оригинал (демек на англ.)? Иначе за БАН съм съгласна – там дори и не се обръщат един към друг на „колежке“ (ако е дама, въпросното лице), а на „колега“ въпреки пола.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.