Поскъпване на „Гражданска“ да очакваме според анализ на КФН Повишават лимита на отговорност на компаниите до 10,42 млн. лв.

Заев: Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ лъже, че иска Македония в НАТО и ЕС

Дж. Дж. Ейбрамс прави пихологически трилър по Стивън Кинг

Мария избра слънцето на Монако

Германия и Италия ще работят заедно за намиране на решения за проблема с мигрантите

Евродепутатът Андрей Новаков: ЕС дава 1,3 млрд. евро да се справим с двойния стандарт при храните

Въвеждат екостикери за автомобилите Замърсяващите коли няма да бъдат допускани в центъра на София

Получаваме прогнози за третата пенсия

Иззеха над 200 кг месо заради риск от африканска чума на Дунав мост

Най-големите партии в Македония се разбраха за служебно правителство

Махат здравни каси от 22 града Болниците ще ни лекуват с най-евтините медикаменти

Как да прилагам GDPR, ако във фирмата ми има синдикати

Бошняците в Санджак не признават Вучич за президент и Бърнабич за премиер

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 24 юли 2018

ГЕРБ оттегля предложението си за бандерол на кеговете бира

БАН с близо 110 млн. лева собствени приходи за две години

Снимка: Архив

Парламентът прие отчета за дейността Българската академия на науките (БАН) за 2015 и 2016 г. Това беше единствената точка в дневния ред на депутатите за днес.

От документа, внесен в деловодството на Народното събрание от председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски, става ясно, че бюджетната субсидия на академията през 2015 г. е достигала 75 875 000 лв., а през 2016 г. 83 590 000 лв., като почти цялата сума се изразходва за заплати, за осигурителни вноски, за обезщетения и за стипендии.

Собствените приходи на БАН през 2015 г. са 55,2 млн. лв., а през 2016 г. 54 мл. лв.

Пред депутатите академик Юлиан Ревалски изтъкна огромната и значима работа на българските учени, а по отношение на средствата, с които те разполагат, отчете: „Собствените приходи са 55 милиона. Това е едно съотношение 60% субсидия – 40% собствени. По-скоро искам да обърна внимание как е разпределена субсидията, която вие гласувахте за Българската академия на науките. Голямата част – около 64% отива за заплати“.

Съгласно отчета публикационната активност на БАН през 2015 г. включва 9183 заглавия, от тях 3388 са в международни реферирани списания. През 2016 г. публикационната активност на Академията включва 8192 заглавия, от които 3020 в международни реферирани списания. Най-висок дял са научните публикации в направление нанонауки, нови материали и технологии, както и в направление информационни и комуникационни науки и технологии.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. 5000 човека – 85 милиона лева – 18 000 на година – 1500 на месец /бруро/. На наш гръб! Докато плащаме 200 милиона за телевизия, която не е безпристрастна и за 5000 тунеядеца, които едва 55 милиона на година печелят – така ще е. Както с оня професор от Стара Загора, дето превръща тежките метали в земен газ и не замърсява природната среда…

  2. Публикуваните числа показват, че все-пак фундаментална наука у нас се прави. Няма развита страна в света, където науката да не се субсидира под различни форми от държавата (договори с военно-промишления комплекс, национални научни фондации, държавни фирми). 40% от бюджета собствени приходи на БАН за един отличен резултат, но даже общата сума е поне 5 пъти по-ниска от необходимото. За да се превърне науката в мотор на икономиката трябва постоянно да се инвестира в нея, а не да се осигуряват само заплати (като пенсии) колкото да се проявяват признаци на живот. Но за това трябва национална стратегия, а не виждам политици, способни да виждат по-далече от носа си.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.