Защо зелените знаят предварително какво решава кабинетът

Дядо Коледа ще акостира с рибарска лодка в Каварна

Окончателно КЕВР увеличи цената на водата в 14 области

Черната техника е най-предпочитаната покупка по време на предпразничен намаления

Принц Хари и Мегън Маркъл ще се оженят на 19 май догодина

Шест деца са настанени в „Пирогов” със съмнение за хранително отравяне от дъвки

Илияна Йотова призова Зоран Заев час по-скоро Договорът за добросъседство да бъде ратифициран 

Неизвестни атакуваха влак с камъни, пострада момиче

Двама пловдивчани изгоряха заради обиди, закани и неуважително отношение към полицаи

8 г. затвор за бившия руски министър на икономиката Алексей Улюкаев

Нено Димов: Вторият лифт на Банско няма да разклати коалицията Договорът за концесия на ски-зоната може да бъде пренаписан

Ердоган: Започваме инициативи в ООН за анулиране на решението на САЩ за Йерусалим

Бисер Петков: 416 818 души са наети на минимална работна заплата

250 нови експонати във Военноморския музей Варна Колекцията обогатиха дарители от България, Германия и Полша

Доброволци от цяла България правят мащабно учение на гребния канал в Пловдив

БАН с близо 110 млн. лева собствени приходи за две години

Снимка: Архив

Парламентът прие отчета за дейността Българската академия на науките (БАН) за 2015 и 2016 г. Това беше единствената точка в дневния ред на депутатите за днес.

От документа, внесен в деловодството на Народното събрание от председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски, става ясно, че бюджетната субсидия на академията през 2015 г. е достигала 75 875 000 лв., а през 2016 г. 83 590 000 лв., като почти цялата сума се изразходва за заплати, за осигурителни вноски, за обезщетения и за стипендии.

Собствените приходи на БАН през 2015 г. са 55,2 млн. лв., а през 2016 г. 54 мл. лв.

Пред депутатите академик Юлиан Ревалски изтъкна огромната и значима работа на българските учени, а по отношение на средствата, с които те разполагат, отчете: „Собствените приходи са 55 милиона. Това е едно съотношение 60% субсидия – 40% собствени. По-скоро искам да обърна внимание как е разпределена субсидията, която вие гласувахте за Българската академия на науките. Голямата част – около 64% отива за заплати“.

Съгласно отчета публикационната активност на БАН през 2015 г. включва 9183 заглавия, от тях 3388 са в международни реферирани списания. През 2016 г. публикационната активност на Академията включва 8192 заглавия, от които 3020 в международни реферирани списания. Най-висок дял са научните публикации в направление нанонауки, нови материали и технологии, както и в направление информационни и комуникационни науки и технологии.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. 5000 човека – 85 милиона лева – 18 000 на година – 1500 на месец /бруро/. На наш гръб! Докато плащаме 200 милиона за телевизия, която не е безпристрастна и за 5000 тунеядеца, които едва 55 милиона на година печелят – така ще е. Както с оня професор от Стара Загора, дето превръща тежките метали в земен газ и не замърсява природната среда…

  2. Публикуваните числа показват, че все-пак фундаментална наука у нас се прави. Няма развита страна в света, където науката да не се субсидира под различни форми от държавата (договори с военно-промишления комплекс, национални научни фондации, държавни фирми). 40% от бюджета собствени приходи на БАН за един отличен резултат, но даже общата сума е поне 5 пъти по-ниска от необходимото. За да се превърне науката в мотор на икономиката трябва постоянно да се инвестира в нея, а не да се осигуряват само заплати (като пенсии) колкото да се проявяват признаци на живот. Но за това трябва национална стратегия, а не виждам политици, способни да виждат по-далече от носа си.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.