Мач на кило кръв и метър кожа

“Левски” без загуба вече 21 години

Царица Елеонора се поболява на фронта Дължим спасяването на Боянската църква на втората съпруга на Фердинанд

На 25 април 2018 да почерпят

Д-р ист. Николай Панайотов: Притежаваме единствената в света колекция от ритуални ножове за обрязване Откритият във Варненския халколитен некропол „златен фалос“ всъщност е предпазител /превръзка/ след обрязването

Пускат ток на най-богатите Електрическото „сърце” на най-луксозния SUV издържа 50 километра

Германският министър на външните работи нарече Асад “безчовечен” в реч в ООН

Полицията спря шествията на феновете

Тома Биков: ГЕРБ не се страхува от президента

Ген. Румен Миланов: Колкото по-шумен е един арест, толкова повече грешки се допускат

Арестуваха босненски гражданин с автомобил, пълен с оръжия в Италия

Еманюел Макрон: Франция и САЩ ще работят за ново ядрено споразумение с Иран

Съвместна проверка на плаж „Делфин“ направиха експерти от РИОСВ – Бургас и Министерството на туризма

Лиляна Павлова: Готови сме за клуба на развитите страни

Виетнамците се завръщат Десетки студенти от далечната страна ще се трудят в "Албена"

БАН с близо 110 млн. лева собствени приходи за две години

Парламентът прие отчета за дейността Българската академия на науките (БАН) за 2015 и 2016 г. Това беше единствената точка в дневния ред на депутатите за днес.

От документа, внесен в деловодството на Народното събрание от председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски, става ясно, че бюджетната субсидия на академията през 2015 г. е достигала 75 875 000 лв., а през 2016 г. 83 590 000 лв., като почти цялата сума се изразходва за заплати, за осигурителни вноски, за обезщетения и за стипендии.

Собствените приходи на БАН през 2015 г. са 55,2 млн. лв., а през 2016 г. 54 мл. лв.

Пред депутатите академик Юлиан Ревалски изтъкна огромната и значима работа на българските учени, а по отношение на средствата, с които те разполагат, отчете: “Собствените приходи са 55 милиона. Това е едно съотношение 60% субсидия – 40% собствени. По-скоро искам да обърна внимание как е разпределена субсидията, която вие гласувахте за Българската академия на науките. Голямата част – около 64% отива за заплати”.

Съгласно отчета публикационната активност на БАН през 2015 г. включва 9183 заглавия, от тях 3388 са в международни реферирани списания. През 2016 г. публикационната активност на Академията включва 8192 заглавия, от които 3020 в международни реферирани списания. Най-висок дял са научните публикации в направление нанонауки, нови материали и технологии, както и в направление информационни и комуникационни науки и технологии.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. 5000 човека – 85 милиона лева – 18 000 на година – 1500 на месец /бруро/. На наш гръб! Докато плащаме 200 милиона за телевизия, която не е безпристрастна и за 5000 тунеядеца, които едва 55 милиона на година печелят – така ще е. Както с оня професор от Стара Загора, дето превръща тежките метали в земен газ и не замърсява природната среда…

  2. Публикуваните числа показват, че все-пак фундаментална наука у нас се прави. Няма развита страна в света, където науката да не се субсидира под различни форми от държавата (договори с военно-промишления комплекс, национални научни фондации, държавни фирми). 40% от бюджета собствени приходи на БАН за един отличен резултат, но даже общата сума е поне 5 пъти по-ниска от необходимото. За да се превърне науката в мотор на икономиката трябва постоянно да се инвестира в нея, а не да се осигуряват само заплати (като пенсии) колкото да се проявяват признаци на живот. Но за това трябва национална стратегия, а не виждам политици, способни да виждат по-далече от носа си.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.