Барние: Остават фундаментални различия в преговорите за Брекзит

Главният европейски Брекзит преговарящ Мишел Барние заяви в понеделник, че продължава да има големи фундаметални различия в търговските разговори с Великобритания, но допълни, че и двете страни настояват силно за постигането на сделка.

"Времето е малко. Все още остават фундаментални различия, но ние продължаваме да работим усилено за постигане на споразумение", написа Барние в туитър и допълни: "След дискусиите на техническо ниво този уикенд, преговорите на британския колега Дейвид Фрост с нашия екип продължават днес онлайн".

Търговските преговарящи възобновиха разговорите за формата на новите отношения между ЕС и Обединеното кралство след изтичането на преходния период след Брекзит на 31-ви декември 2020 г. Както и през последните няколко седмици, фокусът на преговорите все още е насочен основно върху разделянето на квотите за риболов и осигуряването на лоялна конкуренция за компаниите, включително и чрез регулиране на държавните помощи.

Личните преговори, които бяха преустановени миналата седмица, след като член на екипа на ЕС даде положителна проба за коронавирус, ще се възобновят в Лондон, "когато е безопасно да се направи това", посочи пред агенция Ройтерс британски източник, говорейки при условие за анонимност.

Друг източник, представител на ЕС, добави: "Различията по отношение на равнопоставените условия и риболов остават големи".

Коментари

Задължително поле