“Барса“ сътвори голям скандал в Испания, но оцеля

Athletic Bilbao's coach Ernesto Valverde gestures before the UEFA Europa League quarter finals second leg football match Sevilla FC vs Athletic Club Bilbao at the Ramon Sanchez Pizjuan stadium in Sevilla on April 14, 2016. / AFP PHOTO / JORGE GUERRERO

Голяма каша сътвори „Барселона“ в навечерието на тегленето на жребия за 1/4-финалите за Купата на Краля. Настоящият носител на трофея и победител в последните четири издания на надпреварата бе пред изваждане заради участието на бранителя Хуан Брандарис Мовийя-Чуми в първия мач с „Леванте“, спечелен от „прилепите“ с 2:1. Испанецът трябваше да изтърпи наказание за втория тим за натрупани жълти картони, но според наставника Ернесто Валверде клубът е бил напълно наясно с това. От „Камп Ноу“ обявиха, че са сигурни в правотата си, тъй като санкцията на футболиста важи за Сегунда дивисион.

От бившия тим на Владимир Манчев, отпаднали след загуба с 0:3 на реванша, на свой ред закъсняха с подаването на жалбата, но все пак внесоха такава в четвъртък вечерта. Но решението на Дисциплинарна комисия бе в полза на шампиона на Ла Лига. Становището обаче не бе взето никак лесно. Първоначално решението трябваше да бъде обявено по обяд, но последва отлагане с 2 часа. В 15 часа българско време решение отново нямаше, а федерацията обяви, че 30 минути преди тегленето на жребия ще стане ясно „Барселона“ или „Леванте“ ще намери място в урните за 1/4-финалите. В 17:45 часа, или 15 минути преди церемонията по тегленето на жребия, все пак бе обявено и официалното решение.

А причината „Барса“ да остане в турнира е член 28 от правилника, според който “леките” наказания се изтърпяват в същото състезание.

По сходен начин през 2015 година „Реал“ (Мадрид) бе изхвърлен от надпреварата, след като тогавашният треньор Рафаел Бенитес използва Денис Черишев в двубой с „Кадис“, въпреки че руснакът трябваше да изтърпява наказание от предната кампания, когато бе собственост на „Виляреал“. Между двата случая обаче има и няколко разлики.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят