Бедните богати

Снимка: Архив

В САЩ половината нация живее на ръба

В масовото съзнание на бедните страни (и даже в България) аксиоматично се допуска, че в най-развитите страни всички живеят охолно, весело и щастливо. Че САЩ имат немалко наистина богати хора, е факт:

- има семейства, които добавят в банковата си сметка повече от 40 000 щатски долара всеки ден, над 14 600 000 долара всяка година;

- над 50% от главните изпълнителни директори на 200-те най-големи корпорации в САЩ печелят над 336 538 долара на седмица, над 17 500 000 долара годишно;

- най-богатите владеят медии, лобират за фирмите си и купуват политическо влияние (в страната си, а може би и в България).

Данните за охолството обаче се допълват с една съвсем друга - грозна и отблъскваща - социална картина на масовия недоимък. Според Федералния резерв на САЩ в страната на „богатите хора“ има поразяваща бедност:

- над 1/5 от семействата не могат да си позволят да „плащат всичките си текущи месечни сметки в пълен размер“.

- над 1/4 от семействата не стигат до „необходимата медицинска помощ“, просто защото не могат да си позволят

разходите.

- 40% от семействата няма да могат да покрият „неочакван разход от 400 долара“, без да се налага да заемат пари в брой или да продават нещо, което притежават.

Нарастващото неравенство в най-богатата страна в света може да бъде лекувано - икономистите имат чудесни експертизи и добри практики за методите на лечението - и вероятно трябва да бъде лекувано. Например, чрез по-висока скала за облагане на най-високите доходи и печалби, чрез прогресивно облагане на рентиерството и крупните наследства. Крайният резултат? В САЩ, където почти половината нация живее на ръба на икономическото бедствие, правителството намалява данъците на най-богатите. America First (for 1%).

Между другото, господа либерали и (пес)социалисти, Маркс не е прав за класите, експлоатацията и неравенството, нали?! Много поздрави на Брюксел, Юнкер поне отиде до родния дом на Карл Маркс, а вие хал хабер си нямате от неговите трудове.

(Със съкращения от сайта 24may.bg)

Коментари

Задължително поле