БезкрАвно кюфте влиза в бургерите

БезкрАвното кюфте изглежда като класическото и има същия вкус - на месо.

Продуктът е дело на холандска компания

Първоначалната му цена била $325 000

В недалечно бъдеще – до 3-4 години, на пазара ще се появят бургери с кюфте от т.нар. чисто месо - отгледано в епруветка. Наричат го още безкрАвно месо, тъй като нито една крава не е загинала, за да бъде превърната в кайма.

Въпросното чисто месо се произвежда в специални биореактори (виж графиката вдясно), но не съвсем без участието на крави. От тях се извличат стволови клетки, по напълно безполезнен и безопасен начин, които впоследствие се модифицарт в кайма.

Продуктът е дело на холандската компания “Mosa Meat”, в чийто екип е професор Марк Пост, който е и съосновател на фирмата. Пост - изследовател от Университета в Маастрихт, Холандия, е пионерът, представил първия бургер с чисто месо през август 2013 г. в Лондон. “Mosa Meat” е финансирана от съоснователя на технологичния гигант “Гугъл” - Сергей Брин.

Първото кюфте за бургер, произведено в лаборатория и с тегло 110 грама, струвало фантастичните $325 000. Оттогава технологията се развила доста бързо и днес цената му е сведена до малко над 11 долара.

Идеята зад създаването на месо от епруветка е растящото потребление на месо в света, което се очаква да набъбне с над 70% до 2050 г. Освен това има и екологичен аспект - животните допринасят за глобалното затопляне чрез отделяния от тях метан. Затова се търсят алтернативни месни източници.

Един 25 000-литров биореактор може да произведе до 400 килограма месо годишно, което е средната консумация за 9500 души.

От “Mosa Meat” специално подчертават, че техният продукт не е генномодифициран, а се получава по същия начин, по какъвто клетките растат в животните.

Една от задачите на компанията е да сведе цената на безкрАвното кюфте до тази на месо от животно. Средно в супермаркетите в момента един бургер се продава на цена от 1 долар. “Mosa Meat” се надява да успее да постигне тази стойност до най-много 10 години.

 

Изобретение на доктор от Барселона

3D принтер прави вегански пържоли

Съставките са ориз, грах и водорасли

Докато едни опитват да произведат истинско, но чисто месо в лаборатории, други опитват да придадат месен вкус на растителни продукти, добавяйки протеини, фибри и аминокиселини.

Такъв е случаят с доктора по медицина от Политехническия университет в Барселона Джузепе Шонти. Той е разработил веганска пържола, която се печата с 3D принтер.

За въпросното кулинарно произведение се използват протеини от ориз, грах и водорасли. Съставките образуват паста, която се поставя в спринцовки. Всяка от тях служи за писец на 3D принтер, който отпечатва месото.

Машината може да произведе близо 100 грама продукт за около половин час, твърди изобретателят.

Шонти смята, че е успял да създаде храна с вида и текстурата на месо. Но му предстои да направи и вкуса й като на сочна пържола от истинско мръвка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука