На 28 януари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за вторник, 28.01.2020

Софийският административен съд oтмeни зaбpaнaта на Джoĸ Πoлфpиймaн дa нaпycка Бългapия

Слави Трифонов и Маги Халваджиян се уговориха да пият кафе пред Би Ти Ви

Бившият белгийски крал призна, че има незаконна дъщеря

Лондон улеснява с визи експерти

ДАНС по следите на коронавируса Мерки срещу заразата, идваща от Китай

Удължиха бедственото положение в Община Перник заради водната криза

Българинът доплатил 4 млрд. за лекарства Първи сме в ЕС по разходи за медикаменти

220 милиона долара за екшън комедията „Лоши момчета завинаги” Филмът се представя над очакванията

СЗО промени оценката си за коронавируса, вече го смята за високорисков

Турски хакери в мащабна кампания от името на Анкара Властите в Кипър, Гърция, Ирак и Албания на мушка

Самоубилият се пред ДАНС отвлякъл самолет през 1981 г. Емил Крумов трябвало да дава показания за „Луков марш”

За какво може да ни наложат дисциплинарно наказание

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 28 януари 2020

БезкрАвно кюфте влиза в бургерите Продуктът е дело на холандска компания

БезкрАвното кюфте изглежда като класическото и има същия вкус – на месо.

Първоначалната му цена била $325 000

В недалечно бъдеще – до 3-4 години, на пазара ще се появят бургери с кюфте от т.нар. чисто месо – отгледано в епруветка. Наричат го още безкрАвно месо, тъй като нито една крава не е загинала, за да бъде превърната в кайма.

Въпросното чисто месо се произвежда в специални биореактори (виж графиката вдясно), но не съвсем без участието на крави. От тях се извличат стволови клетки, по напълно безполезнен и безопасен начин, които впоследствие се модифицарт в кайма.

Продуктът е дело на холандската компания “Mosa Meat”, в чийто екип е професор Марк Пост, който е и съосновател на фирмата. Пост – изследовател от Университета в Маастрихт, Холандия, е пионерът, представил първия бургер с чисто месо през август 2013 г. в Лондон. “Mosa Meat” е финансирана от съоснователя на технологичния гигант “Гугъл” – Сергей Брин.

Първото кюфте за бургер, произведено в лаборатория и с тегло 110 грама, струвало фантастичните $325 000. Оттогава технологията се развила доста бързо и днес цената му е сведена до малко над 11 долара.

Идеята зад създаването на месо от епруветка е растящото потребление на месо в света, което се очаква да набъбне с над 70% до 2050 г. Освен това има и екологичен аспект – животните допринасят за глобалното затопляне чрез отделяния от тях метан. Затова се търсят алтернативни месни източници.

Един 25 000-литров биореактор може да произведе до 400 килограма месо годишно, което е средната консумация за 9500 души.

От “Mosa Meat” специално подчертават, че техният продукт не е генномодифициран, а се получава по същия начин, по какъвто клетките растат в животните.

Една от задачите на компанията е да сведе цената на безкрАвното кюфте до тази на месо от животно. Средно в супермаркетите в момента един бургер се продава на цена от 1 долар. “Mosa Meat” се надява да успее да постигне тази стойност до най-много 10 години.

 

Изобретение на доктор от Барселона

3D принтер прави вегански пържоли

Съставките са ориз, грах и водорасли

Отпечатаната с 3D принтер пържола

Докато едни опитват да произведат истинско, но чисто месо в лаборатории, други опитват да придадат месен вкус на растителни продукти, добавяйки протеини, фибри и аминокиселини.

Такъв е случаят с доктора по медицина от Политехническия университет в Барселона Джузепе Шонти. Той е разработил веганска пържола, която се печата с 3D принтер.

За въпросното кулинарно произведение се използват протеини от ориз, грах и водорасли. Съставките образуват паста, която се поставя в спринцовки. Всяка от тях служи за писец на 3D принтер, който отпечатва месото.

Машината може да произведе близо 100 грама продукт за около половин час, твърди изобретателят.

Шонти смята, че е успял да създаде храна с вида и текстурата на месо. Но му предстои да направи и вкуса й като на сочна пържола от истинско мръвка.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. То според холандците и техните домати не се различават от истинските, но от промити прости говеда, какво да се очаква?

  2. Това е се едно да хапвате месо от парализирана крава. Или по-образно кажано – да го сложите у дупката на парче сланина и да казвате колко прекрасен сеанс сте преживели !!! Каде остана КАЧЕСТВОТО, драги читатели

  3. Теоретично веганите не ядат месо, за да не страдат животните. Ако се научим да правим месо по тоя начин животните няма въобще да страдат – те просто ще изчезнат. Кравите ще станат на брой колкото бизоните по света. Перфектна логика и стратегия за защита.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.