Менда Стоянова: Изненадана съм, че Сидеров иска оставката на Каракачанов

Прибират се военнослужещите и техниката от Сухопътните войски, участвали в учението „Мирен страж 2018“

Началникът на президентския кабинет Иво Христов: Готовността на Радев за разговор с Борисов не е покана за среща

Вижте как върви изграждането на третия лъч на метрото в София (ВИДЕО)

Грънчари ще мерят сили в Майсторската надпревара Съревнованието ще е през 2019 година

Полицаи и миряни почетоха жертвите от катастрофи

Отредиха обезщетение от 120 000 лева на пострадал при катастрофа в Търновско Друга жертва на ПТП ще получи от застрахователите 9000 лева

Заупокойна молититва в памет на жертвите на пътя отслужиха в „Св. Александър Невски“ (СНИМКИ)

С 15 машини и 870 т пясък и сол Монтана среща зимата

Прокуратурата протестира оневиняване на търновец, лихварствал в продължение на 12 години Георги П.С. дал заеми с лихви на 17 лица за 109 500 лева

Фандъкова разпореди да се създаде необходимата организация за снегопочистване

Апаши нападнаха гард с торба пари в Монтана Охранителят даде отпор и спаси оборота, има заподозрян

Откриха труп на общински служител от Петрич, изчезнал преди 10 дни

Самолет от Втората световна война се разби на паркинг в САЩ, двама загинаха

Роджър Федерер: Освиркванията нямат място в тениса

Безработните намаляват, 18% търсят първа работа

Изображение: Pixabay

Безработицата се понижава, а 18 на сто от безработните търсят първата си работа. Това показват данните на НСИ за икономическата активност на населението.

За първите 3 месеца на годината безработните лица са 229 хил., а сравнено с третото тримесечие на 2015 г. броят на безработните лица намалява с 50,3 хил. От всички безработни 14,2% са с висше образование, 50,3% – със средно, и 35,5% – с основно и по-ниско образование.

През третото тримесечие на 2016 г. продължително безработни (от една или повече години) са 142,4 хил., или 62,2% от всички безработни лица. От общия брой на безработните лица 41 хиляди, или 18%, търсят първа работа.

Данните показват, че икономически неактивните лица на възраст 15 – 64 г. са 1 437,7 хил., или 30,9% от населението в същата възрастова група. От тях 157,6 хиляди, или 11%, са обезкуражени лица, като техният брой остава същият както през третото тримесечие на 2015 година.

През третото тримесечие на 2016 г. общият брой на заетите лица на 15 и повече навършени години е 3 052,7 хил. най-много от тях работят в работят в сектора на услугите, като броят им достига 1 939,1 хиляди. В индустрията са заети 893,5 хил. души, а в селското, горското и рибното стопанство – 220,1 хиляди.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Няма ли кой да напише една нормална икономическа дописка в Труд вместо да се пускат факсовете на НСИ без повече мисъл???
    Като се пише за безработица, важна е една цифра – процентът на безработните, както и тенденцията, сравнението с предишни периоди. Толкова бездарни дописки не се пускаха и при бай Тошово време.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.