На 22 май 2018 да почерпят

Президентът Радев поздрави културни дейци и представители на българската общност в Москва по повод 24 май

Лондон си затваря очите за мръсни пари Депутати зоват Мей за мерки срещу активи на Кремъл на Острова

Хасан Рохани: САЩ не могат да решават за Иран

Главният архитект на София Здравко Здравков пред “Труд”: Волята на съда е да наруша закона НАГ не позволява да се строи небостъргач върху градинка в “Стрелбище”

Лавров: Наесен се очаква да започнат преговори за създаване на зона за свободна търговия между Евразийския икономически съюз и Индия

Любо Пенев отпадна за пост в ЦСКА

Сръбският премиер заяви, че целта на страната й е да се присъедини към ЕС въпреки призивите на министъра на отбраната за промяна на политиката

Италианската популистка коалиция предлага юриста Джузепе Конте за премиер

Лесбийка президент на САЩ? Засега само на кино Политическа комедия на “Нетфликс” вкарва Дженифър Анистън и гей секса в Белия дом

Премиерът Зоран Заев не се отказва от името “Илинденска Македония”

Вижте акцентите от броя на “Труд” във вторник, 22 май 2018

Словенската полиция е намерила трима нелегални мигранти, скрити в български камион

Джина Хаспъл положи клетва като директор на ЦРУ

Възрастни съпрузи починаха в един и същи ден след 61-годишен брак

Безработните намаляват, 18% търсят първа работа

Изображение: Pixabay

Безработицата се понижава, а 18 на сто от безработните търсят първата си работа. Това показват данните на НСИ за икономическата активност на населението.

За първите 3 месеца на годината безработните лица са 229 хил., а сравнено с третото тримесечие на 2015 г. броят на безработните лица намалява с 50,3 хил. От всички безработни 14,2% са с висше образование, 50,3% – със средно, и 35,5% – с основно и по-ниско образование.

През третото тримесечие на 2016 г. продължително безработни (от една или повече години) са 142,4 хил., или 62,2% от всички безработни лица. От общия брой на безработните лица 41 хиляди, или 18%, търсят първа работа.

Данните показват, че икономически неактивните лица на възраст 15 – 64 г. са 1 437,7 хил., или 30,9% от населението в същата възрастова група. От тях 157,6 хиляди, или 11%, са обезкуражени лица, като техният брой остава същият както през третото тримесечие на 2015 година.

През третото тримесечие на 2016 г. общият брой на заетите лица на 15 и повече навършени години е 3 052,7 хил. най-много от тях работят в работят в сектора на услугите, като броят им достига 1 939,1 хиляди. В индустрията са заети 893,5 хил. души, а в селското, горското и рибното стопанство – 220,1 хиляди.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Няма ли кой да напише една нормална икономическа дописка в Труд вместо да се пускат факсовете на НСИ без повече мисъл???
    Като се пише за безработица, важна е една цифра – процентът на безработните, както и тенденцията, сравнението с предишни периоди. Толкова бездарни дописки не се пускаха и при бай Тошово време.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.