Министър Димов: Сметището в Свищов е прекратило своята дейност и трябва да бъде рекултивирано

Волен Сидеров: НФСБ и ВМРО обмислят вариант за притискане на ГЕРБ с помощ от Цветан Цветанов

Белият дом обсъжда намаляване на данъци за избягване на рецесия

Защо на някой бащи им позволяват да присъстват на раждането на детето им?

Експерти по сигурност: Ако Мартин Трифонов е бил наблюдаван, убийството в Сотиря нямаше да се случи

Зам.-кметът на Ботевград: Няма опасност за гражданите след пожара в склад за вторични суровини

Шефът на Спешния център в Сливен за смъртта на Кристин: При установени нарушения ще бъдат взети мерки 

Виктор Орбан: Вярвахме в обединението на Европа и то се случи

Криминалистът Ботьо Ботев: Случаят „Негован” няма свой аналог в историята на България

Срещата на Г-7 може да завърши без комюнике заради различия за климата

Тръмп се шегува в Туитър – купува Гренландия без небостъргачи

Арабската коалиция нанесе удари срещу военни мишени в йеменската столица Сана

Борис Джонсън е изпратил писмо до Туск, предлага алтернативни договорки за ирландската граница

Много слънце и жега днес

Обявяват кандидатите за стратегически инвеститор на АЕЦ „Белене”

Без давност за кражби в приватизацията поиска ГЕРБ Сделките са над 5200, а повече от 1/4 от тях са чрез РМД-та

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов

С промени в Конституцията ГЕРБ погват замесените в разбойническата приватизация. От партията на Бойко Борисов предлагат да отпадне давността за разследване на сделките по раздържавяването чрез промени в Конституцията. Това обяви председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов на извънредна пресконференция в централата на партията.

От ГЕРБ ще предложат на председателите на всички парламентарни групи подписка за иницииране на промени в основния закон. Така според инициаторите щяло да лъсне кой се бори истински с корупцията. ”Обсъдихме всички правни възможности, повече от 5 варианта, включително и за изменения в Наказателния кодекс и в Конституцията”, обясни Кирилов. Той припомни, че през 2016 г. Конституционният съд отмени като противоконституционна промяна в НК, който премахваше давността на престъпленията, извършени от комунизма.

„Смятаме, че по отношение на приватизацията е най-добре да се направи промяна в Конституцията”, коментира шефът на правната комисия. В член 31, ал. 7 на основния закон е записано следното:” Не се погасяват по давност наказателното преследване и изпълнението на наказанието за престъпления против мира и човечеството”. Към същия член ще бъде създадена нова алинея 8, която казва, че ”не се погасява по давност наказателно преследване и изпълнението на наказанието за тежки престъпления, извършени при или по повод на приватизацията в периода 1992 – 2017 г.”

Кирилов бе категоричен, че престъпленията, свързани с приватизацията, имат специално значение за българското демократично развитие. Според него предлаганите промени в Конституцията ще дадат яснота за разпределението на огромното държавно и общинско имущество. „При това преразпределение бяха извършени множество престъпления”, припомни депутатът. Той съобщи, че общият брой на сделките е над 5 200, а повече от 1/4 от тях са извършени от РМД-та . ”Има нарушения и в касовата приватизация и в РМД приватизацията. Нито държавата, нито общините са доволни, нито пенсионерите са доволни, че има някакви приходи в пенсионния фонд. Не са доволни и работниците, които са участвали в РМД-приватизацията”, каза още Кирилов.

Той благодари на ДПС, които през почивните дни съобщиха, че започват събирането на подписи за промяна на Конституцията заради приватизационните престъпления. ”Благодарим на колегите от ДПС. Те вероятно са усетили нашата трескава работа през последната седмица. Аз гледам на това, като на един резултат, постигнат по два различни пътя”, коментира шефът на правната комисия.
Кирилов подчерта, че не става въпрос за разваляне на приватизационни договори, а за наказания на виновните за неизгодни сделки лица.

Решение
Борисов настоя за ревизия на сделките преди година

Още в края на октомври миналата година премиерът Бойко Борисов възложи на МВР и ДАНС, веднага след изборите да направят ревизия на цялата приватизация.

„След изборите, живот и здраве, ще се съсредоточим върху всички приватизационни сделки на прехода с ДАНС и МВР”, обяви Борисов на заседание на Министерския съвет.

ДАНС и икономическа полиция изготвиха доклад и в началото на май тази година внесоха няколко папки с приложения в прокуратурата. „Труд” научи, че папките съдържат подробен анализ на подписани приватизационни договори, на поетите ангажименти от приватизаторите и анализ на анексите към договорите.

Хамид Хамид,
депутатат от ДПС:
Да излезе цялата истина!

Готови сме с промените от дни

Още в края на миналата седмица бяхме готови с текст за промяна на Конституцията. Целта ни бе да съберем 60 подписа – толкова са необходими за внасянето на проект за изменения в основния закон на държавата. Наясно бяхме, че не е възможно да се направят промени само в НК, защото Конституционния съд щеше да ги отхвърли, както се случи с давността на престъпленията от комунизма. Искаме да излезе цялата истина за приватизацията и за корупционните сделки.

Десислава Атанасова: Очакваме златния пръст на Нинова
За изменение на основния закон са необходими 160 гласа

„ Парадоксалното е, че ще предложим подписа си да сложи и лидера на БСП г-жа Корнелия Нинова, която е участвала в подобни приватизации”. Това заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Тя обясни, че през 1997 година Министерският съвет и Министерството на търговията и туризма основно са се занимавали с приватизация. „Корнелия Нинова фигурира в две заповеди на министъра. Едната от 30 юни 1997 година, в която е визирана като нов член на Съвета на директорите на външно търговско дружество – „Техноимпорт експорт“ АД”, каза Десислава Атанасова. „Само 2 месеца по-късно Нинова влиза в Съвета на директорите на друго дружество – „Техноимпекс” , допълни тя. „Нинова освен, че е управител на „Техноимпекс“, заменя друг свой партиен колега – Спас Панчев“, коментира Атанасова. Тя припомни, че от декларацията на Нинова пред Сметната палата, става ясно, че притежава над 65 хил. лева от продажби на акции в „Техноимпекс”.

Атанасова обяви, че разчитат на подкрепа за промяната на Конституцията от Обединените патриоти, ДПС и „Воля”. Четирите партии общо имат 159 гласа. Към тях се очаква да се добави и гласа на независимия Ангел Исаев.

Инициирането на промени в основния закон става с подписите на поне 60 депутати. За приенето им обаче е необходимо мнозинство от 180 „за“ (тогава процедурата протича по т.нар. “бърза писта”) или поне 160 „за”, за да се стигне до ново обсъждане на поправките.

Ще предложим на всички парламентарни групи да подкрепят с подписите си изменения в конституцията, свързани с проекта срещу давността за престъпления при приватизацията. Парадоксалното е, че може би ще разчитаме на подписа на участник в тази приватизация, а именно на лидера на БСП Корнелия Нинова. Това заяви на брифинг Десислава Атанасова от ГЕРБ, предаде репортер на БГНЕС.

НА ПРЕМИЕРАТА НА ФИЛМА НА ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА ЗА ГРАНИЦАТА
Цветанов връчи папката за промени в закона на шефа на БСП

Цветан Цветанов връчи на Корнелия Нинова папка с текста за промяна в Конституцията. Председателят на БСП не отговори дали ще подпише.
Цветан Цветанов връчи на Корнелия Нинова папка с текста за промяна в Конституцията. Председателят на БСП не отговори дали ще подпише.

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание Цветан Цветанов изненадващо се оказа сред гостите на премиерата на документалния филм на депутата от БСП Елена Йончева за проблемите на границата.

Цветанов изгледа филма, постави контрааргументи на тезата на Йончева, а след това призова председателя на БСП Корнелия Нинова да подпише предложенията за промените, с които да бъде премахната давността за престъпленията по време на приватизацията. Цветан Цветанов връчи на Корнелия Нинова папка с текстовете. Председателят на БСП не отговори дали ще ги подпише, но взе папката и напусна залата.

Премиерата на филма в НДК бе посетена и от вицепремиера Валери Симеонов. След края на прожекцията социалисти и симпатизанти на няколко пъти прекъснаха Цветан Цветанов по време на изявлението му, но самата Елена Йончева призова залата за търпимост и даде думата на председателя на ПГ на ГЕРБ.

Цветанов обеща не само премиерът, но и компетентните органи да го изгледат, да направят проверка и да се запознаят с твърдението на граничен полицай от филма, че каналджийството е с участието на гранични полицаи и е покровителствано от най-високо ниво в МВР, а превеждането на мигрантите по целия път от Капитан Андреево до страна от Западна Европа струва между 7 и 15 хил. долара. Самата Йончева също благодари на Цветанов и Симеонов за присъствието им. Йончева обяви сформирането на гражданска платформа, която ще оглави.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (11)

 1. Хайде да почнете с “Чистота София”! Ама едва ли. Там Цвъки има далаверка.

 2. Ами ьа избитите политически затворници до 1989г.Кога ще ума присъди за палачите и лустрация за тези ,които са във власта и техните наследници.Защо децата и внуците на агентите на ДС са в САЩ и запафна Европа а не в Русия.Лустрация и после ревузия на приватизацията , както и присъди за убийците от Белене и Ловеч.

  1. Май повечето са извеждани до границата да се радват на демокрацията отколкото да са били убивани.

  2. Относно безродниците от дс – би трябвало да говориш за жертвите на демокрацията.

 3. И ся мангала Костоф ко шъ прай…?

  1. Ааа, костов даже се разведе, за да няма конфликт на интереси…
   А на златев ат всички партии му целуват ръката.

 4. България ежегодно губи 10 милиарда от ДДС измами, корупция, митнически далавери и други подобни,за загубите от приватицацията се говори за едни 30 милиарда, та човек си задава въпроса накъде е по-добре да се насочат усилията.

 5. Трафикът на имигранти е основен бизнес на фирмата на ес фронтекс, а меркел и либералните политици в брюксел са най високото ниво, което дърпа конците.
  Недоразуменията като плевнелиев, който не искаше защитена граница са само подлоги на брюксел.

 6. И да променят Конституцията пак ще има проблем,тъй като според Наказателният кодекс чл.2 за всяко престъпление се прилага онзи закон,който е бил в сила по време на извършването му,а според втората му алинея,ако до влизане на присъдата в сила последват различни закони,се прилага законът,който е най-благоприятен за дееца.Давността безспорно е част от закона,като държавата е изгубила вече възможността да разследва,а сега „и я връщат“,но може и да остане в сила това изменение,тъй като вероятно никой няма да сезира Конституционния съд,пък и да видим какво ще излезе,ще е интересно.

  1. Ти кво искаш от физкултурник евроатлантик?

 7. Герберите пак са подкарали театро за лошия матриял, пък и покрай театрото ще рекетират по стара герберска традиция налапалите се от приватизацията, че има и апетитни късове за прилапване. Тези изроди само далавери, рекет и крадене им е в главата и ежедневието.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.