Без клинични проучвания няма нови лекарства

Д-р Мартин Костурски и Михаела Кокенска са убедени във възможностите на изкуствения интелект в клиничните изпитвания.

Иновации

Около 30% от всички разработени медикаменти през 2022 г. са в сферата на онкологията

Изпитванията се местят от клиниката към дома на пациента

Клиничните проучвания са синоним на развитието на медицината. Без тях е невъзможно да се създадат нови лекарства и терапии, достъпни за пациентите. Това е особено валидно в областта на онкологията - през 2022 г. около 30% от всички разработени лекарства са именно в тази сфера. Благодарение на клиничните проучвания всяка година се разработват над 60 нови лекарства и терапии.

През 2022 г. броят на участниците в научни изследвания в света достига над 1,8 милиона души. В България пациентите, които ежегодно се включват в клинични изпитвания, са около 12 000. По данни от доклад на Pratia - платформа с над 90 клинични центрове в 6 европейски държави, между които и България, 68% от вече участвалите в клинични проучвания българи биха го направили отново.

“Иновациите са изключително важен елемент, а начинът на провеждане на клиничните проучвания се развива динамично. Стандартите, които ще имаме след няколко години, със сигурност ще бъдат различни от днешните - коментира Михаела Кокенска, мениджър клинични операции в Pratia България. - Съвременни решения вече се тестват и прилагат на много нива, от методите за събиране и получаване на данни през техния анализ, завършвайки с необходимостта от присъствие на пациента в центъра. Много от иновациите, които се въвеждат, попадат в категорията децентрализация.” 

Днес повечето проучвания изискват присъствие на пациента в клиниката, но в бъдеще моделът може да се промени към дистанционен или хибриден. Децентрализацията помага за преместването на проучванията от клиниката към дома на пациента. Сега има почти три пъти повече клинични изпитвания, които се провеждат чрез дистанционни, виртуални или децентрализирани методи, отколкото преди 10 години. Благодарение на това броят на посещенията на пациентите в медицинските центрове е ограничен, като същевременно се осигурява постоянен контакт с лекаря и висок стандарт на обслужване, както и възможност за постоянно наблюдение на жизнените показатели на пациента.

Този процес на децентрализация се подпомага от разработването на телемедицински инструменти, осигуряващи контакт между пациента и лекаря, както и от използването на носими устройства, като гривни или часовници, които позволяват дистанционно получаване на информация като пулс, сатурация или телесна температура. Клиничните изпитвания, използващи дистанционни, виртуални или децентрализирани методи, позволяват някои етапи на изследването да се ускорят с приблизително 20% и да се добавят възможностите на изкуствения интелект при събирането и анализа на данните.

“Днес ние създаваме бъдещето и полагаме основите на нови стандарти, които вече подобряват много съществуващи процедури -споделя д-р Мартин Костурски, изпълнителен директор на Pratia България. - Днес нашите технологии и платформи се използват от най-големите фармацевтични компании от цял свят, включително САЩ или Германия.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве