Без месо и риба има опасност от анемия

Лишаването от мазнини вреди на развитието на нервната система.

Вегетарианството води до проблеми с червата

Въпреки че вегетарианската диета осигурява на тялото всички необходими хранителни вещества, можем да получим повече от някои от тях само от месо или риба. Вегетарианското хранене не отговаря напълно на човешките нужди от протеини, калций, витамин В12, желязо и цинк.

Витамин В12 се намира в изобилие в соята, зърнените храни и животинските продукти. Месото се смята за основен източник на витамин В12. Соевото мляко, обикновеното мляко и млечните продукти като цяло са богати на витамин D.

Месото, пилешкото, рибата и домашните птици съдържат големи количества желязо и цинк. Сиренето, прясното и киселото мляко са източници на калций.

Месото е източник на протеини и също така съдържа незаменими аминокиселини, от които тялото се нуждае. Фосфорът, който присъства в месото, се усвоява по-лесно от този в бобовите растения и зърнените храни.

Всички тези хранителни вещества не се намират в големи количества във вегетарианската диета. Хранене, което не съдържа достатъчно въглехидрати и протеини, може да доведе до анемия. Недостатъкът на вегетарианството също е, че практикуващите го често изпитват чревна дисфункция. Ако вашата диета е напълно лишена от мазнини, това е лошо, защото определено количество холестерол и мазнини са необходими за развитието на нервната система и нормалното функциониране на тялото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве