Без нов дебат за референдума на Слави

ЦИК постави срок - до 14 септември, но той е формален, обясняват ключови юристи

Депутатите няма да се произнасят изрично за референдума на Слави Трифонов. Това стана ясно преди началото на тазседмичната пленарна сесия от изявления на народни представители от мнозинството.

Преди дни в коментар за сроковете, които следва да бъдат спазени, говорителят на ЦИК Александър Андреев заяви, че „народното събрание трябва да се произнесе в тримесечен срок по отношение резултатите от националния референдум и този срок изтича на 14 септември”. Още миналата седмица обаче избраниците всички политически групи дадоха да се разбере, че темата е приключена. От БСП припомниха, че те са за смесена, а не изцяло мажоритарна система. От ГЕРБ заявиха, че са изпълнихме ангажимента си след провеждането на референдума и още в 43-я парламент са внесли подробно законодателство за промяна съгласно резултата от всенародното допитване. Но то дори не е получило от останалите партии за пленарна зала.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов отбеляза пред „Труд”, че в 44-то народно събрание промените в изборното законодателство, които той и колегите му са внесли отново „не са възприети от останалите политически формации в парламента и дори от коалиционните партньори на ГЕРБ „Обединени патриоти”. А поправките за въвеждане на мажоритарна система и сега бяха отхвърлени на първо четене.

Ключови юристи коментираха пред „Труд”, че реално дискусията по произнасянето за референдума вече се е състояла точно с дебатите по предложението на ГЕРБ и в момента гласуване би било ненужно губене на парламентарно време.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика