Без свинско на шведските маси в хотелите

Краставиците може да изчезнат от шведските маси в родните хотели заради високата им цена.

Шопската салата поскъпна двойно за година

Предлагат скариди вместо краставици в „ол инклузива”, защото са по-евтини

С втората реколта зеленчуците ще поевтинеят

Без свинско, краставици и домати ще останат туристите, които изберат да почиват в „ол инклузив” хотел у нас през лятото. Заради поскъпването на тези хранителни продукти през последната година, хотелиерите вече нямат сметка да ги предлагат на шведската маса и ще ги заменят с по-езкотични продукти като скариди или с доста по-вредните пасти и торти, обясниха от бранша пред „Труд”.

Последствията от епидемията с африканска чума по свинете все още не са се отразили на доставните цени за хотелите, макар че очакванията са месото да поскъпне с 20 до 40 на сто. Но още преди да се появят огнищата на чумата мръвките вече бяха по-скъпи спрямо миналото лято, категорични са от бизнеса.

Най-необяснимо според хотелиерите обаче е поскъпването на краставиците и доматите. И докато при доматите повишението на цената за килограм спрямо миналата година е с 30-40 ст., то при краставиците разликата е много по-драстична. През юли миналата година купувахме краставиците на цени от 85 ст. до левче за кг., сега същият зеленчук се продава за 2,20-2,50 лв./кг, обясниха хотелиери. Вече ми е много по-изгодно да купувам десерти и дори по-нетипични за България продукти като скариди, вместо да предлагам салати на шведската маса, обясни бизнесмен пред „Труд”.

В социалните мрежи пък се появиха снимки на скъпи краставици в магазините, като коментарите на потребителите са, че е по-евтино да се ядат пържоли вместо шопска салата.

Според председателя на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция Атанас Кънчев причината за моментното поскъпване е „мъртвият период” между първата и втората реколта в парниковото производство на краставици. След около 10 дни цената им ще спадне, след като излезе втората реколта на големите оранжерии, обясни той. И припомни, че през тази година са подпомогнати 10 хил. декара нови площи с полски краставици.

Според председателя на Съюза на градинарите Слави Трифонов основната причина за на пръв поглед необоснованото и необичайно за настоящия сезон поскъпване на краставиците е зависимостта на пазара от вносителите. В подобни случаи е лесно да се спекулира, заяви той. Причините за тази ситуация са много, като сред най-главните са липсата на работна ръка и спекула от страна на търговците, което отказва от бизнеса земеделските фирми.

Коментари

Задължително поле