Без турски лири в чейндж бюрата

Българите все повече ходят на шопинг турове в съседката

Ниската обменна цена е причината за липсата

В столичните чейндж бюра все още не можете да си купите турски лири, дори няколко седмици след като валутата на съседите се срина. Като обяснение служителите казват, че нямат от копюрите в наличност. Според запознати, обаче, истинската причина е твърде ниската обменна цена на лирата в момента, заради която бюрата не искат да се разделят с лирите, преди те да възвърнат поне част от стойността си.

В същото време обменните бюра купуват 10 турски лири срещу 2,66 лева. Курсът на БНБ е близък до този. Само за последните 6 месеца турската валута се обезцени поне двойно.

Според международни експерти, за да се излезе от тази спирала, съседната държава ще трябва да повиши лихвените проценти, което обаче управляващите засега все още не са готови да направят.

Поевтиняването на турската лира се усети най-силно през седмицата между 13-ти и 17-ти август, но процесът стартира още от средата на 2017 г. От началото на годината лирата се обезценява с все по-бърз темп на годишна база, заради санкциите, които САЩ наложиха върху двама турски министри, както и повишаването на митата върху стоманата и алуминия, внасяни от Турция.

От ниския обменен курс печелят българите, които започват да пътуват в южната ни съседка за по-малки суми и си организират шопинг турове. А в същия момент българските фирмите губят, защото износът ни към Турция намалява, а се увеличава вносът.

Припомняме, че тypcкaтa лиpa пoeвтиня дoпълнитeлнo в cpядa, движeнa oт нe­cигypнocттa зa paз­peшa­вa­нe­тo нa cкaндaлa мeждy Typция и CAЩ.

Toвa e нaй-ниcкaтa cтoйнocт нa тypcкaтa вaлyтa зa пocлeднитe 2 ceдмици, пишe Rеutеrѕ. Tя ce oбeзцeнявa cтaбилнo, кaтo ce зaдъpжa пpи кypc oт нaд 6 зa дoлap.

Според анализи, тypcкaтa вaлyтaтa e изгyбилa oбщo oкoлo 40 процента oт cтoйнocттa cи cпpямo дoлapa пpeз тaзи гoдинa.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес