Белфаст поиска удължаване на Брекзит

Декларацията изтъква важността на парламента в Белфаст като част от споразумението за излизане от ЕС и уникалния ефект на Брекзит върху Северна Ирландия.

Лондон отказа всички предишни призиви

Парламентът на Северна Ирландия одобри декларация, с която британското правителство да поиска удължаване на преходния период за Брекзит заради голямото предизвикателство, което представлява пандемията от коронавируса, предадоха медиите на Албиона.

Становището идва на фона на четвърти кръг на преговори за търговско споразумение след Брекзит между Брюксел и Лондон, а официалният краен срок за решение за евентуално удължаване на 11-месечния преходен период изтича в края на месец юни.

Борис Джонсън отказа на всички призиви досега правителството му да удължи преговорите, защото рискува Обединеното кралство да остане извън общия пазар и митническия съюз след 31 декември, ако не бъде постигната търговска сделка с ЕС, припомнят наблюдатели.

Решението на парламента в Северна Ирландия няма обвързващ характер за Оединеното кралство и “призовава британското правителство да поиска, а ЕС да се съгласи на продължаване на сегашния преходен период, така че бизнесът да има достатъчно време да се подготви за прилагането на новите разпоредби”.

Коментари

Задължително поле