Бензинът по 2,90 лв., ще поевтинее още

Цената на бензина може да се понижи с още няколко стотинки през следващите седмици, но при пазара на дизел ситуацията е по-различна, защото има по-голямо търсене.

Търсенето на дизел е по-голямо, използват го и за отопление

Очакванията за рецесия намаляват потреблението в САЩ и Европа

Изнасят горива за Украйна

В повечето градове на страната може да се зареди бензин на цена под 2,90 лв. за литър и то без да броим отстъпката от 25 ст. Това каза за “Труд” председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев. На различните бензиностанции продават горивото на цени в много широки граници. Но средната цена на бензина А95 е 3,01 лв., показват данни на специализирания сайт fuelo.net.

Според Живодар Терзиев до края на месеца и през октомври цената на бензина ще се задържи на настоящите нива и дори може да има леко понижени в размер на няколко стотинки. При дизела обаче ситуацията не е такава, заради по-голямото търсене.

За два месеца цената на бензина се понижи с близо 40 ст. за литър - от 3,40 лв. до 3,01 лв. Очакванията за рецесия в Европа и САЩ карат потребителите да намалят активността си, намалява потреблението на бензин и съответно цената му. Бензинът обаче не може да бъде използван за отопление и търсенето му е по-малко.

На пазара на горива на едро разликата в цените на бензина и дизела през годините винаги е било 50-100 долара за тон. А сета стига до 180-200 долара. Причините за това са много, но основната е войната в Украйна, коментират хора от бранша, които “Труд” потърси за коментар. От всеки тон нефт произвеждат по-голямо количество бензин отколкото дизел. А търсенето на дизел е много по-голямо. Освен, че камионите са на дизел, това гориво може да бъде използвано за отопление. А освен това от целия регион изнасят горива за Украйна, и то предимно дизел.

В България рафинерията в Бургас работи на пълния си капацитет и проблем с доставките на горива няма. В момента около 90% от продаваните горива в страната са от бургаската рафинерия, казаха хора от бранша. В Гърция, Румъния и Турция обаче ситуацията на пазара съвсем не е същата. Ако български търговец потърси дизел от съседните ни страни може да се окаже, че не може да договори търсените количества, или цената ще бъде значително по-висока. Причината за това е големият износ за Украйна.

В момента цената на едро на бензина е около 2,50 лв. за литър, а на дизела е 3 лв., показа проучване на “Труд” за ситуацията на пазара. Преди горивата да достигнат до крайния клиент към тези цени на едро трябва да бъдат добавени разходите за складиране и доставка до бензиностанциите в страната, както и за издръжка на самите търговски обекти. Повечето бензиностанции продават по 2-3 хил. литра горива на ден и с надценката за тях трябва да плащат заплати, ток, поддръжка на оборудването, касовите апарати и т. н. Но има и бензиностанции в по-малки населени места, които правят оборот от 1000 лв. на ден.

В резултат на конкуренцията цените на бензина и дизела се понижават през последните седмици. Но между цените на различните бензиностанции има разлика. Много хора зареждат в предпочитана от тях бензиностанция без да се интересуват, че горивата са няколко стотинки по-евтини на съседната.

Тенденция

Минават на газ заради ниската цена

Може да се отопляват на пропан-бутан

 

В някои бензиностанции резервоарите с пропан-бутан бяха празни.

Много хора слагат газови бутилки на колите си и минават на пропан-бутан заради ниската цена. Причината за това е, че пропан-бутанът (LPG), е три пъти по-евтин от бензина и дизела.

Средната цена на пропан-бутана е 1,13 лв. за литър, показват данни на сайта fuelo.net. Но цените на горивото са в много широки граници - започват от 0,99 лв. и стигат до над 1,50 лв. за литър. Заради голямото търсене и почивния ден в четвъртък, който много хора обединиха с уикенда, за да пътуват, някои бензиностанции останаха без пропан-бутан.

Доставките на пропан-бутан вървят по план, и ако има места, на които временно е спряла продажбата, това се дължи на логистични проблеми, коментира за “Труд” председателят на Българска петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.

Само заради отпадането на акциза за пропан-бутана цените се понижиха с около 20 ст. за литър. Заедно с отстъпката от 25 ст. за литър хората могат да зареждат пропан-бутан за 80-90 ст. за литър. Цената е адски ниска и хората преминават на пропан-бутан. Но камионите, които зареждат бензиностанциите с горивото, са същите, както през лятото. А резервоарите на някои бензиностанции са малки и при повишеното търсене се налага да зареждат по-често.

Ниската цена може да накара някои хора да използват пропан-бутан за отопление през зимата, а фирми да го използват в производството си. Затова през зимата търсенето на горивото може да нарасне.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика