Берлин няма да блокира евентуална екстрадиция на Карлес Пучдемон

Германското правителство няма намерение да се меси в развитието на събитията около бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон, който бе задържан в неделя на германска територия. Берлин няма да блокира евентуална екстрадиция на политика в Испания, съобщи в петък на своя сайт немското списание Der Spiegel, като се позовава на свои източници, предава ТАСС.

Малко по-рано, адвокатите на Пучдемон обнародваха заявление, в което призоваха официален Берлин да наложи вето на възможно решение за екстрадиция. Правителството има такива пълномощия, но още в деня на задържането то взе решение да не го прави. Този въпрос бе обсъден миналата неделя от министъра на правосъдието Катарина Барлей, външния министър Хайко Маас, както и ръководителят на канцеларията на канцлера Хелге Браун.

Пучдемон бе задържан в Германия на 25 март на път от Финландия към Белгия. Преди това Върховният съд на Испания взе решение да издаде международна заповед за арест на политика, който е обвинен за подстрекаване към бунт в хода на опитите му да постигне независимост на испанския автономен регион Каталуния.

Възможно е решението за екстрадиция на политика в Испания да бъде взето през април. По-рано се появи неофициална информация за това, че Пучдемон може да поиска убежище в Германия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа