Борисов: Писах на премиерите на Гърция, Испания, Ирландия, Португалия, Словакия и Хърватия да подкрепят усилията ни за справедливи мерки по пакета “Мобилност”

Пука им на циганите, че сме профукали 1 милиард за тях Красимир Каракачанов организира кръгла маса за циганизацията на България

Продават хижа и хотел на ВМЗ-Сопот Към един от имотите има планинско пасище от 1,1 млн. кв.м

НАП проверява сделките на „Артекс“ (обзор) Антикорупционната комисия изисква документи от фирмата за 4 години назад

Вижте евтиния апартамент от „Артекс“ на зам.-министъра на енергетиката Красимир Първанов

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 27 март 2019

Укрепването на свлачището по пътя Смолян – Мадан започва до лятото

700 превозвачи блокират Страсбург Шествие ще затвори и центъра на София

Рекорден ръст на потребителските заеми Спестяванията на гражданите в банките нараснаха с 4 млрд. лв.

Бисер Лазов, основен свидетел по делото “КТБ”: Цветан Василев плащаше на Иван Костов и дъщеря му (обзор) Банкерът беглец давал по 25 000 лв. на месец на бившия премиер до фалита през 2014 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 27 март 2019

Макрон продаде на Китай 300 „Еърбъс“-а

Стартира седмият сезон на „Футбол за приятелство“ Началото бе дадено от Газпром, официален спонсор на Шампионска лига

Тестват системата за електронни винетки в продължение на три дни

Калоян Паргов: Темата за дължимите обезщетения на тракийските българи продължава да е актуална

Библия от Космоса пазят в Иванча Селото се слави с орехови плантации, харта и макет на златен кивот

Читалището съхранява най-голямата колекция свещени книги у нас

Единствена по рода си колекция с уникални екземпляри от библии притежава село Иванча в община Полски Тръмбеш. В стъклени витрини на втория етаж на читалище “Просвета 1896” са подредени 62 книги със светото писание. Идеята за сбирката е на кмета на селото Димитър Димитров.

“Обявихме в социалните мрежи, че събираме старинни библии, много хора у нас и от чужбина откликнаха и ни изпратиха от близо и далеч книги. За около два месеца събрахме десетки от цял свят”, сподели Димитров.

Част от изданията са на над 100 години и са на различни езици. Сред ценните експонати са библия от 1961 година, която е летяла с американски астронавт в Космоса. Тя пристигнала по куриер от САЩ. До нея на видно място е поставена библия, която е била притежание на френски матрос, който е участвал във Втората световна война. По време на сраженията, корабът на който служел, бил потопен от вражеските сили, но библията и военният, който я носел в куртката си, уцелели като по чудо. И въпреки, че престояла във водите на Северно море, религиозната книга, която била в кожена подвързия, се е съхранила. Смята се, че е спасила от явна смърт и притежателя си на име Пиер.

“Горди сме, че притежаваме Славейковия превод на библията, както и преводи на Неофит Бозвели и Екзарх Йосиф”, твърди Димитров.

Той показва и рядка библия на турски, написана с кирилица. Интерес представлява и Новият завет на ромски език. Книгата, от която има запазени само двайсетина бройки, е предоставена за колекцията на Иванча от издателите й. В сбирката има още библии от Загреб, Сърбия, Хърватска, оригинали на всички издания на Светия Синод. Специално място е отделено на библии с джобен формат. Миниатюрните книжки са били много разпространени сред затворниците и вярващите през тоталитарно време, които били удобни да се скрият в шепа. Интерес представляват учебници от Духовната Семинария, както и детските библии, които пък са богато илюстровани.

В експозиционната зала могат да се видят още глинено гърне с пергаментови свитъци, пишеща машина на над век. На постамент е поставена статуетка на символична мъжка фигура , която според библейските предания е от разтълкувания от пророк Данаил пророчески сън на вавилонския цар Новуходоносор. Пластиката е пристигнала в Иванча от Америка.

На видно място е поставен и макет на Светия кивот, в който са се съхранявали плочите с Божия свят закон. В златния ковчег с автентични размери върху каменни плочи са изписани 10-те божи заповеди. От двете страни са изваяни ангели, които пазят словото на Твореца.

“Наблягаме на духовните ценности. В това трудно време на хората им е нужна ценностна система. Акцентът е върху християнските добродетели и плодовете на труда”, обяснява същността на инициативата Димитър Димитров.

Изложбата бе открита официално по време на първия празник на Иванча, посветен на ореха, меда и тиквата.
Селото е прочуто с огромните си орехови плантации. Насаждения от орехови дървета опасват улиците, дворовете, пътните артерии, а в землището има цели орехови гори.

“Орехи са били насадени от първия заселник преди 500 години дядо Иван, чието име носи и селото ни. Той е бил мъдър човек и е избрал пирамидален хълм, който е специално място за поселение. Старите хора говорят, че това възвишение разцепва буреносните облаци и гони халите. Благодарение на това никога в Иванча не е падала градушка и земеделската продукция не е била унищожавана от природни катаклизми. Заради това наричат Иванча Благословено село”, обяснява Димитър Димитров.

Управникът с охота разказва, че селището се отличава с красива архитектура, а сградите са изградени предимно от камък и дърво.

“Районът е богат на миргелови хълмове, където се добива специален камък. Заради това имаме много добри майстори каменоделци, дърводелци и строители. Селото ни е интернационално и имоти притежават заселници от Англия, Русия, Белгия, Франция”, споделя още Димитров.

За това, че местните жители са изключително гостоприемни свидетелстват и табелите на входа и изхода на Иванча. На едната са изобразени орехи, тикви и мед като символ на плодородието и пише: “Добре дошли в Благословеното село Иванча”, а на другата са изрисувани два щъркела с послание : “Елате отново в село Иванча”.

Друга забележителност е изготвената специална Харта на селището.

“Това лято на селски сбирки стана дума за православната вяра и спонтанно се роди идеята на видно място да се изпишат десетте божи заповеди. Изработено бе табло с размери 2м / 2,5 м, което се извисява на площада и всички – млади и стари да ги четат и да си ги припомнят. Пред кметството е поставена табела, която е наречена “Харта на Иванча”. Тя е от 10 сентенции, които са нетрадиционни. Първото правило за хората от Иванча, които са с “мъдри умове и смели сърца”, е : “Всеки човек считаме е създаден да живее наравно с другите!”.

Отдавна исках да се направи нещо различно, с което Иванча да се помни и да се знае”, изтъкна Димитър Димитров.

Първенецът е първи мандат кмет и е напуснал МВР, за да се посвети на родното си село.Той доверява, че възнамерява да създаде и музей на плодородието. Засега обаче в читалището има богата етнографска сбирка, която разказва за поминака на Иванча.

По време на празника на ореха, меда и тиквата звучаха народни ритми, химна на Иванча и песента “Молитва” по стихове на Иван Вазов. Официално бе открита с водосвет Хартата на селото. По площада дефилираха ретро мотоциклети и старинни автомобили. Сред уникатите имаше 80-годишно “Аво”, от марките “Симсон”, “ИЖ”, “МЗ”, “Ява” и др. Част от старите машини са на адвокатът и колекционер Пламен Георгиев от Полски Тръмбеш. Сред екземплярите бе и мотоциклет с кош и монтирана в него картечница, а в друг пък имаше макет на полицай. В центъра на Иванча се подредиха в шпалир и ретро автомобили “Ситроен” от времето на генерал Шарл де Гол.

“Навремето той взема решение да се създаде селски автомобил за масова употреба, в който да се возят двама земеделци с жените си и продукцията, която изкарват на пазара. Тази кола се оказва уникална, защото първо се отваря по специален начин, тъй като по онова време жените са ходели с високи бонета на главите и е трябвало да се измисли начин да не се смачкат при пътуване с возилото. Освен това този автомобил има специална система, благодарение на която не може да се преобърне при движение”, разкрива начетеният кмет на Иванча.

Освен ретропарада, жителите и гостите на селото можеха да се насладят на богата музикална програма. В парка на селото цвъртяха скари и се лееше ледена бира. Обособените щандове пък бяха отрупани с мед, орехи и продукти от тези суровини. Маргарита Захариева, която е крупен производител на лук, моркови и тикви, бе предоставила за фестивала на плодородието над 5 тона тикви.

“На площ от 400 декара добивам по над 1000 тона тикви от 6 сорта. Имам подходяща база за съхранение на продукцията, която продавам целогодишно. Данните сочат, че в европейски мащаб има увеличение от 30 % от потреблението на тикви. Този плод е много полезен и е включен във всички диети за отслабване и здравословно хранене. Най-разпространените сортове са десертните, както и френският “Мускат дьо прован”, който пък е подходящ за крем-супи”, обяснява Маргарита Захариева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.