Бившият главнокомандващ силите на НАТО в Европа Уесли Кларк: Ръката на Русия се усеща на Балканите

Ген. Уесли Кларк,а рхив

Сърбия е ръката на Русия на Балканите

Бившият главнокомандващ силите на НАТО в Европа и американски генерал Уесли Кларк предупреди за риска от започване на нов конфликт на Балканите, ако Русия не бъде спряна в Украйна, съобщава Koha.

В интервю за CNN Кларк каза, че Сърбия обслужва интересите на Русия и това, което Сърбия търси, е подкрепата на Русия за териториално разширение.  

„Ръката на Русия се усеща на Балканите, Сърбия е ръката на Русия на Балканите. Сърбия служи на интересите на Русия. Вучич е умен, иска да изглежда, че играе и на двете страни, но когато му дойде времето, той ще направи това, което Путин иска от него Това, което той иска от Путин, разбира се, е пълномощията да използва силите си в Косово, да вземе поне половината от северната част на Косово и може би повече, и разбира се, те искат да разделят Босна и да превземат Република Сръбска и да направят „Сърбия голяма“. Всичко това е за етническо прочистване на Балканите. Видяхме много насилие, убийства през последните 30 години и смятахме, че НАТО го е спряло, но ако има проблеми в Украйна, този проблем ще дойде и на Балканите. и лидери, като премиера Курти , трябва да се изправят пред него“, каза още Кларк.

Кларк добави, че НАТО трябва да участва в освобождаването на Украйна, както направи с Косово през 1999 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят