Външно към българите: Не пътувайте в Израел, туристите там да търсят бомбоубежища

Дрогиран шофьор отива за 10 месеца в затвора

Медик от Спешна помощ хвърли оставка след нападение в ромската махала на село Каменар

Най-старият ни морски курорт показва богатствата си в три европейски града

Обраха касата на социален дом в Дряновско Откраднати са голяма сума пари, златни накити и дебитни карти на обитателите

Елен Герджиков отново е председател на Столичния общински съвет Негови заместници са проф. Иво Петров, Милка Христова и арх. Борислав Игнатов

5-годишно дете загина в Русе, след като бе блъснато от камион Шофьорът е избягал и се издирва от полицията

Жена пострада, след като трамвай излезе от релсите си на бул. „Витоша“ (СНИМКИ)

Кола излетя от пътя и се преобърна в нива Катастрофата станала на пътя Михалци-Павликени

Ердоган: Ако ЕС продължи да ни притиска за Кипър, може да прекратим преговорите за членство

Арестуваха габровец, стрелял с незаконен револвер и заплашвал съседите си В дома му са открити нелегални боеприпаси, граната и газов пистолет

Кога мога да прехвърля отпуската си за следващата година?

Пътни полицаи усетиха 95 кг. тютюн без бандерол

Ловци и диви свине се сблъскаха в Балкана, паднаха пет жертви

Анджела Pодел – явление в преводаческото изкуство

Бившият ректор на Медицинския университет акад. Ваньо Митев: Обвиненията срещу мен са несъстоятелни “Съвестта ми е напълно чиста. Всичко, което съм извършил, бих извършил и сега”, каза акад. Митев пред съда

“Обвиненията срещу мен са напълно несъстоятелни. Обвинен съм за неща, които са довели до приходи за Медицинския университет. Станахме известни в цяла Европа. По време на моето управление само за една година от чуждестранни студенти в МУ са влезли 400 млн. лв., а в държавата – над 1 млрд. лв.” Това заяви вчера пред Софийския градски съд бившият ректор на Медицинския университет (МУ) в София акад. Ваньо Митев. Два часа и половина той и бившият главен секретар на учебното заведение Алексей Алексеев даваха обяснения пред магистратите. Двамата са подсъдими за неизгодни сделки, за които прокуратурата твърди, че са ощетили вуза и за незаконен прием на чуждестранни студенти. На 7 юни прокуратурата и защитниците ще пледират, а след това се очаква и присъда.

Акад. Митев е обвинен за това, че съзнателно е допуснал Алексеев да извърши престъпление по служба като е позволил 146 чужденци да бъдат записани да следват медицина, без да са държали задължителните по закон писмени конкурсни изпити по биология и химия. Според прокуратурата тези студенти плащали много по-малко за обучение и от това университетът е ощетен с 1,1 млн. лв. Другото обвинение за бившия ректор е, че не е упражнил достатъчно контрол върху Алексеев, вследствие на което от сключени договори от бившия главен секретар са настъпили щети за 290 000 лева за университета. Митев обясни, че с действията си е целял да повиши и жизнения стандарт на служителите, а изложението в Лондон за представяне на Медицинския университет, за което прокуратурата го обвинява, донесло грандиозен успех.

“Съвестта ми е напълно чиста. Всичко, което съм извършил, бих извършил и сега”, заяви категорично акад. Митев. Той обясни, че като ректор е бил длъжен да изпълнява решенията на Академичния съвет. Обвиненията, които са му повдигнати от прокуратурата, са за решения на колективния орган, който се състои от 45 високо квалифицирани преподаватели. “Те няма как да бъдат водени за носа”, обясни пред съда Митев.

“Бяха започнати серия от 32 проверки за една година и 8 месеца. Имиджът на Медицинския университет бе сринат. А къде са злоупотребите?”

Според едно от обвиненията е бил сключен неизгоден договор с двама адвокати. Алексей Алексеев обясни, че МУ действително имал нужда от консултацията на юристите. “В резултат на тяхната работа бяха спестени 1,7 млн. лв. на университета”, категоричен бе Алексеев. По думите му, обвинението е изпълнено с грешки и показва непознаване на материята. Акад. Митев призова магистратите с присъдата си да измият калта, хвърлена както върху него самия, така и върху университета.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.