Пет автомобила и автобус се удариха по пътя Бургас-Созопол, двама души са пострадали

Папа Франциск смени дългогодишния главен редактор на вестника на Светия престол

Електронната идентификация за българските лични документи се отлага за 2020 г., решиха депутатите

Президентът Радев наложи вето на промени в НПК

Ценко Чоков: Охранители на зам.-главния прокурор Иван Гешев ме снимаха в заведението

Тръмп: Не строим бетонна стена по границата с Мексико, а художествено оформена конструкция

Бивш затворник отива на съд за отвличане

Ветко и Маринела Арабаджиеви са обявени за издирване в сайта на Интерпол

Почина американската актриса Пени Маршъл

Жената на Ценко Чоков: Съпругът ми е влязъл в заведението, за да си купи храна за вкъщи

Медицинският факултет не бива да бъде разрушаван с лека ръка, заяви Даниел Вълчев

САЩ продават на Турция зенитноракетни комплекси „Пейтриът“ за 3,5 млрд. долара

Дипломатическите комуникации на ЕС са били прихванати от хакери

Анатомия на една икономическа криза В САЩ почти всички значими рецесии в последно време са предхождани от обърнати лихвени криви

Кой и защо ще остане последен, когато някой ден ЕС се разпадне?

Бившият ректор на Медицинския университет акад. Ваньо Митев: Обвиненията срещу мен са несъстоятелни “Съвестта ми е напълно чиста. Всичко, което съм извършил, бих извършил и сега”, каза акад. Митев пред съда

Акад. Ваньо Митев, бивш ректор на Медицинския университет, и адвокатът му Димитър Вълков (вляво). Снимка БУЛФОТО

“Обвиненията срещу мен са напълно несъстоятелни. Обвинен съм за неща, които са довели до приходи за Медицинския университет. Станахме известни в цяла Европа. По време на моето управление само за една година от чуждестранни студенти в МУ са влезли 400 млн. лв., а в държавата – над 1 млрд. лв.” Това заяви вчера пред Софийския градски съд бившият ректор на Медицинския университет (МУ) в София акад. Ваньо Митев. Два часа и половина той и бившият главен секретар на учебното заведение Алексей Алексеев даваха обяснения пред магистратите. Двамата са подсъдими за неизгодни сделки, за които прокуратурата твърди, че са ощетили вуза и за незаконен прием на чуждестранни студенти. На 7 юни прокуратурата и защитниците ще пледират, а след това се очаква и присъда.

Акад. Митев е обвинен за това, че съзнателно е допуснал Алексеев да извърши престъпление по служба като е позволил 146 чужденци да бъдат записани да следват медицина, без да са държали задължителните по закон писмени конкурсни изпити по биология и химия. Според прокуратурата тези студенти плащали много по-малко за обучение и от това университетът е ощетен с 1,1 млн. лв. Другото обвинение за бившия ректор е, че не е упражнил достатъчно контрол върху Алексеев, вследствие на което от сключени договори от бившия главен секретар са настъпили щети за 290 000 лева за университета. Митев обясни, че с действията си е целял да повиши и жизнения стандарт на служителите, а изложението в Лондон за представяне на Медицинския университет, за което прокуратурата го обвинява, донесло грандиозен успех.

“Съвестта ми е напълно чиста. Всичко, което съм извършил, бих извършил и сега”, заяви категорично акад. Митев. Той обясни, че като ректор е бил длъжен да изпълнява решенията на Академичния съвет. Обвиненията, които са му повдигнати от прокуратурата, са за решения на колективния орган, който се състои от 45 високо квалифицирани преподаватели. “Те няма как да бъдат водени за носа”, обясни пред съда Митев.

“Бяха започнати серия от 32 проверки за една година и 8 месеца. Имиджът на Медицинския университет бе сринат. А къде са злоупотребите?”

Според едно от обвиненията е бил сключен неизгоден договор с двама адвокати. Алексей Алексеев обясни, че МУ действително имал нужда от консултацията на юристите. “В резултат на тяхната работа бяха спестени 1,7 млн. лв. на университета”, категоричен бе Алексеев. По думите му, обвинението е изпълнено с грешки и показва непознаване на материята. Акад. Митев призова магистратите с присъдата си да измият калта, хвърлена както върху него самия, така и върху университета.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.