Бивш директор на служба "Издирвания" в МВР: От затворническите общежития е елементарно да се избяга

Трябва да има засилен контрол в затворническите общежития от отворен тип, понеже там е елементарно да се избяга. Това каза, бившият директор на Служба "Издирвания" към МВР Красимир Занев по БТВ, по повод бягството на двамата молдовци, които успяха да преодолеят без проблем оградата на затворническото учреждение в Стара Загора.

Трети ден продължава издирването на двамата затворници, които в събота следобед избягаха от общежитието. Мъжете бяха осъдени заради взлом на банкомати. По данни на разследващите, задигнатата сума възлиза на близо 90 000 лева.

Според Занев при бягството техни близки са им помогнали, затова трябва да се засилят мерките в подобен тип учреждение и не само. Необходимо е стриктно да се следи дали се подготвят бягства.

"Защитната ограда на общежитието нито е много висока, нито е подсилена, няма и постови, в учреждения от такъв тип не трябва и да има заради облекчения режим.Двамата молдовци попадат там, понеже признават вината си, а според експерта бягат, защото са знаели, че ще ги преместят в София, където режимът е по-засилен", смята Красимир Занев.

По думите му те ще получат и допълнителна присъда при евентуално залавяне. Освен това са търсени в родната им Молдова, имат и вземане даване с полицията в Италия и Германия.

За последно двамата молдовци са забелязани на двора на общежитието в събота следобед. Били са на площадката с фитнес уредите. Избягали, като са повредили част от оградата в източния край на двора.Бегълците вече са търсени на територията на цялата страна. Предупредени са и всички контролно-пропускателни пунктове. Според разследващите те не разполагат с голяма сума пари. За последно близките им са били при тях на 17 август. Дали бягството е предварително планирано, може само да се предполага.

Коментари

Задължително поле