На 26 май 2018 да почерпят

Плътско познание с Джилиън Андерсън

НАСА ще строи завод за ракети на Луната

Макрон пред Путин: Дълбоко вярвам, че историята и съдбата на Русия са в Европа

Матю Нимиц: Няма окончателно решение по спора за името на Македония

Кучето Ричи, което откри хероин за 12 млн. лв. Пратката пътувала от Турция за Белгия в ТИР, натоварен с чували теракол

И Зоран Заев беше при папа Франциск (ВИДЕО)

Рахой няма да свиква предсрочни парламентарни избори в Испания

Българин откупи картина за милиони и я върна у нас

25 лева за ден плаж в Гърция Копърки подбиват цените, возят без документи

Китай: От търговска война със САЩ няма да има печеливши

Вижте акцентите от броя на “Труд” в събота, 26 май 2018

Съдът остави в ареста шефа на КАТ-Благоевград, другият излезе срещу 7000 лева

Нинова в Галиче: Дайте пример на цяла България – изгонете мутрите от властта!

За втора вечер абитуриентите в Благоевград показаха стил и красота на червения килим

Бивш музеен шеф издаде двуезичен сборник

Снимка: Община Велико Търново

Бившият директор на Историческия музей в Свищов Пети Доневски написа книга, в която споделя  своя богат опит от активната си археологическа дейност. Изданието е озаглавено „Пети Доневски – Сборник научни статии” . То е изключително богато на снимков материал и е на български и английски език. Представянето на книгата и нейния автор направи проф. Румен Иванов.

Той сподели, че Пети Доневски е първият учен изследвал Легионен лагер в Силистра, а след това е проучвал и древноримския град  „Ноеве” в Свищов, което го прави единственият археолог открил два лагера на легионери. Неговият труд и проучванията му в Силистра внасят яснота относно топографията на града. През 1972 година започва самостоятелни разкопки и постепенно, чрез откритията си той прави исторически разрез за един период от 2 до 6 век, в археологически аспект. Топографската карта дава представа за цивилни и военни сгради на площ около 19 хектара.

По време на разкопки Пети Доневски открива множество предмети и бижута с висока археологична стойност, което дава възможност за анализ и проучване на бита и начина на живот на древните римляни. Интересно е откритието му на статуята „Римлянката”, намерена в запазен вид и цял ръст, което я прави изключително ценна.

При завръщането си в родния град Свищов Пети Доневски  продължава да работи в сферата на археологията. Прави открития на източната крепостна стена на „Нове”  и проучва крепостта „Калето”,  датираща от края на III до началото на IV век.

През своя професионален път той има възможността да участва в много форуми, семинари и конгреси на международно ниво, което допълнително го обогатява като професионалист и му дава възможност да се среща с известни учени и доайени в областта на археологията. Не случайно колегите му казват за него, че е сред малкото археолози, които успяват да създадат духовна връзка между изследователя и неговия обект на изследване.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.