Екоинспектори наложиха санкции за над 54 000 лева на замърсители "Захарни заводи"-Горна Оряховица и месопреработвателното предприятие "Чех" ще плащат глоби от по над 26 000 лева

Кметът на Благоевград издаде Заповед да не се събират такси за деца, отсъствали поради болест

Служител завлякъл фирма с близо 12 000 лева За неотчетения оборот го грозят до 6 години затвор

Жителите на Стара Кресна пропищяха от тормоз на роми-дървосекачи почистващи изгорялата гора от големия пожар над дефилето

Спипаха мъж с ефективна присъда в Горнооряховско

Грипна епидемия и в Бургас

Румен Радев критикува Борисов и Меркел за поканата към Ердоган "Няма война между институциите, а определени ценностни разминавания"

Илияна Йотова в отчета си: За съжаление, срещнах една разделена България и един обезверен народ

Американец ухапа полицейско куче

Румен Радев: Сега не е моментът да ратифицираме Истанбулската конвенция

Двама сноубордисти са били спасени от екипи на ПСС през изминалото денонощие Единият се е бил изгубил на Витоша, а другият - край Боровец

Един загинал и двама пострадали при катастрофа в Нова Загора

1901 контрабандни парфюма задържаха на „Лесово“

Дрогиран шофьор оказал съпротива при полицейска проверка Водачът опитал да скрие амфетамин, като го лапнал

Задържаха 4000 литра нелегален алкохол в Митница Пловдив

Бивш музеен шеф издаде двуезичен сборник

Снимка: Община Велико Търново

Бившият директор на Историческия музей в Свищов Пети Доневски написа книга, в която споделя  своя богат опит от активната си археологическа дейност. Изданието е озаглавено „Пети Доневски – Сборник научни статии” . То е изключително богато на снимков материал и е на български и английски език. Представянето на книгата и нейния автор направи проф. Румен Иванов.

Той сподели, че Пети Доневски е първият учен изследвал Легионен лагер в Силистра, а след това е проучвал и древноримския град  „Ноеве” в Свищов, което го прави единственият археолог открил два лагера на легионери. Неговият труд и проучванията му в Силистра внасят яснота относно топографията на града. През 1972 година започва самостоятелни разкопки и постепенно, чрез откритията си той прави исторически разрез за един период от 2 до 6 век, в археологически аспект. Топографската карта дава представа за цивилни и военни сгради на площ около 19 хектара.

По време на разкопки Пети Доневски открива множество предмети и бижута с висока археологична стойност, което дава възможност за анализ и проучване на бита и начина на живот на древните римляни. Интересно е откритието му на статуята „Римлянката”, намерена в запазен вид и цял ръст, което я прави изключително ценна.

При завръщането си в родния град Свищов Пети Доневски  продължава да работи в сферата на археологията. Прави открития на източната крепостна стена на „Нове”  и проучва крепостта „Калето”,  датираща от края на III до началото на IV век.

През своя професионален път той има възможността да участва в много форуми, семинари и конгреси на международно ниво, което допълнително го обогатява като професионалист и му дава възможност да се среща с известни учени и доайени в областта на археологията. Не случайно колегите му казват за него, че е сред малкото археолози, които успяват да създадат духовна връзка между изследователя и неговия обект на изследване.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.