Бивш председател на етичната комисия във ВСС: Изборът за нов главен прокурор не е предрешен

Кадър от БТВ

11 души от прокурорската колегия единодушно номинираха Иван Гешев за бъдещ главен прокурор. Не е ясно дали ще има още една номинация и дали той ще остане единственото предложение.

"За да бъде избран за главен прокурор, Иван Гешев трябва да получи доверието на минимум шест души от съдийската колегия, така че изборът далеч не е предрешен. Освен това не се знае дали ще има втора номинация", коментира пред БТВ Ясен Тодоров, бивш председател на етичната комисия във ВСС.

Според бившия министър на правосъдието Антон Станков обаче изборът на главен прокурор изглежда предрешен. Той припомни, че такова единодушие не е прецедент. Възмутен е от липсата на алтернатива на кандидатура. "Аз съм по-критично настроен към този избор, защото голяма част от упреците към съдебната власт са на база действията на прокуратурата. Тя винаги е упреквана в подчинение. Ето защо следващият главен прокурор трябва да е реформатор - да е човек, който е настроен да извърши саможертвени промени" коментира Антон Станков.

Ясен Тодоров от своя страна приветства кандидатурата на Иван Гешев, защото според него тя е добър стимул за младите прокурори и следователи, които виждат как едно момче от крайния квартал - тръгва от най-ниското стъпало и има шанс да стане главен прокурор.

Според Антон Станков изборът на главен прокурор у нас е политически. "Следващият главен прокурор ще бъде с много политически задачи, които стоят пред държавата. Политическа задача е влизането в Шенген, а то зависи от справянето с борбата с корупцията. Тя в голяма степен зависи от главния прокурор. В този смисъл политиката е неизбежна", коментира още Антон Станков. Ясен Тодоров е на мнение, че прокуратурата е поела "проактивен курс" и има резултати от това.

Коментари

Задължително поле