Иван Гешев - кандидат за нов главен прокурор (обзор)

Може да остане сам в състезанието

Подкрепен е единодушно от колегите си и от обвинител №1 Сотир Цацаров

Заместник главният-прокурор Иван Гешев бе номиниран за нов главен прокурор. Кандидатурата му беше издигната единодушно от членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), сред които и настоящият главен прокурор Сотир Цацаров. Това стана на второто заседание на ВСС, на което можеха да се представят кандидатури.

Остават още две заседания за номинации - този четвъртък и в понеделник, но е възможно Гешев да остане единствен кандидат за поста. По принцип законът дава право да се издигат кандидатури от не по-малко от трима от членовете на прокурорската колегия на ВСС или на правосъдния министър. Вече на два пъти Данаил Кирилов декларира, че няма да предлага кандидат, за да не се изтълкува това като политическа намеса във вота за нов главен прокурор, доколкото Кирилов е представител на изпълнителната власт.

Даниела Машева, говорител на Прокурорската колегия на ВСС, обясни, че с кандидата Гешев е имало среща, като най-вероятно на нея той е бил убеден да приеме номинацията, въпреки по-ранните му две изявления, че 99,99% не желае да участва в тази „кална кампания”.

Колегите му оценяват работата му като ръководител на спецпрокуратурата и високата оценка за нея в последните мониторинговите доклади на Европейската комисия. После бе издигнат до заместник-главен прокурор. Гешев е посочен и като личност с високи нравствени качества и политическа независимост, допринесла за доброто взаимодействие с други институции. Под негово ръководство бяха образувани дела и повдигнати обвинения срещу знакови фигури от политическия и стопански живот в страната, без значение на тяхната политическа ориентация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право