Бивш шеф на ЦРУ попиля "Сикрет Сървис" заради Тръмп: Това беше лудост предвид заплахите на Иран

Бившият директор на ЦРУ Леон Панета разкритикува пропуските в сигурността около опита за убийство на Доналд Тръмп в Пенсилвания миналата събота, особено в светлината на съобщенията за ирански заплахи срещу бившия президент, пише The Guardian.

Той е меко казано недоволен, защото в контекста, в който "Сикрет Сървис" е получила информация за смъртни заплахи срещу Доналд Тръмп, предприетите мерки далеч не са достатъчни.

"Това е лудост", казва Панета

Панета беше директор на ЦРУ в продължение на три години и след това министър на отбраната за още две, и двете позиции по време на администрацията на Обама. Панета също е служил като началник на кабинета на Белия дом на Бил Клинтън от 1994 до 1997 година.

Говорейки в подкаста "One Decision", който той води съвместно със сър Ричард Диърлав, бивш ръководител на британската разузнавателна служба MI6, Панета каза: "Особено е тревожно поради това, което разбрахме: разузнавателната общност предостави информация на "Сикрет Сървис", че има са ... заплахи за убийство от Иран срещу бившия президент Тръмп, както и срещу други, и те, в резултат на това, се твърди, че са увеличили разгръщането на защитата на "Сикрет Сървис".

Новините за иранската заплаха бяха широко разпространени във вторник

След това Панета продължи така: "И ако това е вярно и те все още не са успели да установят периметър, извинението, че това е някак си извън периметъра на събитието, е лудост“. "Говорейки от моя собствен опит, нашата цел при защитата на президента беше да се уверим, че има защитен периметър около президента и че той включва всяка зона, от която потенциален убиец може да удари. И така, това, което правите, е да разгледате всяка възможност в тази област и да се опитате да сте сигурни, че я осигурявате. Ето защо поставяте снайперистите на висока позиция, за да сте сигурни, че те постоянно гледат къде биха могли да ударят евентуални убийци. И това, което наистина ме озадачава, е дали гледката им е била възпрепятствана по някакъв начин. Ето един човек с пистолет, който се катери на покрива на сграда на 150 ярда от бившия президент... единственото видимо заключение е провалът на "Сикрет Сървис" да направят това, което е трябвало да направят." "И сега навлизаме в сърцето на тази кампания и ще има серия от митинги, серия от политически събития. И е по-добре да научат бързо какво се е объркало, за да са сигурни, че няма да се случи отново", категоричен бе бившият директор на ЦРУ.

Панета направи други коментари: "Отвъд разследването на случилото се, мисля, че това също повдига въпроси за това накъде отиваме като държава и дали това само ще увеличи политическото насилие, съответно се приближаваме до изборите или и двете кандидатите, Доналд Тръмп и Джо Байдън, решават, че е наистина важно да се опитаме да накараме тази страна да отхвърли този вид насилие и да бъде по-единна. В нашия подход към политиката бих искал да вярвам, че този път все още е възможен в тази страна. Но като се има предвид историята, през която току-що преминахме, и това, което видяхме да се случва, страхувам се, че вървим в грешната посока".

Директорът на "Сикрет Сървис" хвърли вината върху местната полиция

Помолен да подаде оставка, директорът на Сикрет сървис Кимбърли Чийтъл също трябва да отговори на въпроси как Томас Матю Крукс, 20-годишен мъж, е успял да стигне до покрива, от който е стрелял, въпреки че е бил видян от няколко свидетели и охранители. Говорейки пред ABC в понеделник, Чийтъл каза: "В този конкретен случай ние разделихме подкрепата за това място и Сикрет сървис бяха отговорни за вътрешния периметър. След това поискахме помощ от нашите местни колеги за външния периметър. В тази сграда беше местната полиция - местната полиция в района отговаряше за външния периметър на сградата". Местните власти поставиха под въпрос тази версия. В сряда Washington Post съобщи, че на Сикрет сървис е било казано ясно, че местната полиция не разполага с достатъчно ресурси, за да контролира въпросната сграда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка