Бизнесът иска нов Закон за туризма

Да се напише и приеме нов Закон за туризма, който да намали административната тежест върху бизнеса и да облекчи процедурите. За това настояват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Браншът настоява да се опростят процедурите по даване на звезди на хотели и ресторанти, както и на сертифицирането на различните типове спа центрове – балнео, медикъл, таласо, да се увеличи защитата на потребителите на туристически услуги и да се създаде единна браншова структура.

Според БХРА един от основните проблеми на бизнеса е сивият сектор, като обичайно нелегално работят малки обекти, които отварят за месец и нещо в годината. В същото време проверките обичайно са насочени срещу по-големите бизнеси в сектора, защото те са по-ясно видими, обясняват от БХРА. Според сектора трябва да се въведе доброволна категоризация, а местата за настаняване и заведенията към тях задължително да получават един и същи брой звезди и да се категоризират заедно, с една процедура, вместо да се плащат на държавата или общината отделни такси за всеки обект.

От БХРА настояват още информацията, събирана от Единната система за туристическа информация да е достъпна безплатно поне за бизнеса, за да могат от сектора да правят анализи, необходими за бъдещата им дейност. За да са по-точни статистическите данни се предлага да се събира детайлна информация не само за туристите от трети страни, но и за гостите от ЕС.

От организацията заявяват, че са категорични против чрез Закона за туризма да се създават лечебни заведения, което за нас е една безспорна бюрокрация и не подпомага дейността в бранша. Затова искат и промени при сертифициране на спа, медикъл и таласо центровете. Ние сме построили хотели, а не болници, категорични са от БХРА. Те са категорични, че трябва да се запази и контролът от страна на Комисията за защита на потребителите, вместо тази отговорност да се прехвърля на Министерство на туризма, за да се различават ведомствата, които категоризират обектите и тези, които проверяват дали местата наистина отговарят на задължителните условия.

От БХРА настояват и да се засили ролята на Консултативния съвет по туризъм, така че решенията на структурата да не са само пожелателни. Сред другите искания на бизнеса са фирмите, които управляват инфраструктурата в курортите да имат ясни ангажименти за поддържането на собствеността им.

Туристическият данък трябва да се разходва само за дейности, свързани с туризма, като в края на годината общините да представят подробен отчет за разходването на туристическия данък пред Министерството на туризма и съответните браншови организации от региона, настояват още от БХРА. Те са категорични и че Министерство на туризма трябва да финансира туристическото райониране, ако иска да съществуват реално предлаганите организации за управление на туристическите райони. Да се отдели подобаващо място в новия закон на къмпингите, като се направи наредба за къмпингите, предлагат още от БХРА, както и да се промени Наредбата за водно спасяване.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм