Ердоган: Турция е приела 3,6 млн. бежанци, Западът трябва да направи същото

Кметът на Благоевград направи първа копка на модерна спортна площадка в СУ „Арсени Костенцев“

Фандъкова: Създаваме четири индустриални зони в София

Правителството закрива почетното консулство в Монако

Самолет на испанските военновъздушни сили се разби в морето край Мурсия, двама са загинали

Община Търговище с нов главен архитект

Завърши ремонтът на виадукта при 37-и километър на магистрала „Хемус“ към София

С камбанен звън Враца посрещна Българския патриарх Неофит (СНИМКИ)

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 18 септември 2019 г.

Мишел Темер заяви, че свалянето на Дилма Русев е било преврат

В село с 8 души възродиха 4 паметника

Община Свищов и УНИЦЕФ ще си сътрудничат по Програмата „Работилница за родители – Да пораснем заедно“ Програмата е универсална и е насочена към родителите на деца до 4 години

България в топ пет с инвестиции по Плана „Юнкер“

Тренировката на Славена Вътова за супер тяло (ВИДЕО)

„Алфа Рисърч“ измери слаба подкрепа за обединение срещу действащи кметове на балотаж

Бизнесът иска помощи за „кафявия“ ток Брюксел трябва да одобри новата държавна помощ за електроинтензивните индустрии

Работодателските организации искат частична компенсация на разходите за ток от когенерациите – така наречената кафява компонента от таксата “задължение към обществото”, която е част от цената на електроенергията. Това съобщи за “Труд” Васил Велев, председател на Асоциация на индустриалния капитал в България. Идеята е тя да важи за електроинтензивните индустрии по подобие на схемата за компенсиране на електроенергията от ВЕИ.

През август 2016 г. ЕК се съгласи над 200 български компании с интензивно потребление на електроенергия да получат близо 500 млн. лв. държавна помощ до 2020 г. за облекчаване на разходите им за зелена енергия.
В момента всички потребители плащат по 37 лева на мегаватчас таксата “задължение към обществото”, заради скъпия ток от ВЕИ, когенерациите и дългосрочните договори с американските централи ТЕЦ “ЕЙ И Ес Гълъбово” и ТЕЦ “КонтурГлобал Марица Изток 3”, посочи Велев. По думите му тази такса прави неконкурентни българските електроинтензивни предприятия.

От следващата седмица работна група в Министерство на енергетиката, заедно с представители на Министерството на финансите и Министерството на икономиката и с работодателските организации ще разработят проект на актуализация на Наредбата за намаляване тежестта за българския бизнес, свързана с енергията от ВЕИ.

След изготвяне, текстовете ще бъдат предоставени на Европейската комисия за нотификация и одобрение. Според работодателите критериите за получаването на помощта ще са същите като за разходите за зеления ток. По най-груби оценка на бизнеса става въпрос за облекчаване на годишните им разходи за електроенергия с между 20 и 30 млн. лв.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Никакви помощи за канцерогените!
    Собствениците им не живеят в провинцията при заводите…

  2. Да си платят сметките, както го правим ние, за които намаление няма!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.