Бизнесът сезира КЗК за картел с цената на тока

Четирите работодателски организации – Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата и Асоциация на индустриалния капитал, са изпратили сигнал до Комисията за защита на конкуренцията за картел с цената на електроенергията.

Това съобщиха работодателите на пресконференция, на която представиха приоритетите си за 2018 година.

Има няколко търговци на ток, които заедно с двете държавни дружества, производители на електроенергия – ТЕЦ „Марица Изток 2“ и АЕЦ „Козлодуй“, манипулират пазара на ток, заяви Цветан Симеонов, председател на БТПП. Двете централи продават на енергийната борса минимални количества електроенергия, а останалите се продават на шепа търговци, коментира Кирил Домусчиев, председател на КРИБ. Така умишлено се помпа дефицитът на ток, а предприятията са принудени да купуват електроенергия на завишени цени, поясни той. 

На собствените платформи на АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица Изток 2“ цената е 62-67 лв. за мегаватчас, а на борсата цената е 78 лева за мегаватчас. В същото време търговците я купуват на ниската цена от производителя, а я продават по 80-120 лева за мегаватчас на предприятията, обясни схемата Домусчиев.

Две от работодателските организации – КРИБ и АИКБ, вече са взели решение да протестират, очаква се тази седмица такова да вземат и от БТПП и БСК.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика