Бизнес имотите остават магнит за инвеститорите

Офисите имат най-голям дял от инвестициите в бизнес имоти в Централна и Източна Европа.

Офисите са най-привлекателни

Нараства делът на складовете

Бизнес имотите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) останаха магнит за инвеститорите въпреки пандемията. Общите инвестиции в бизнес имоти в Полша, Чехия, Словакия, Унгария и Румъния за деветмесечието на 2020 г. са 7,6 млрд. евро, което е третият по големина размер в историята въпреки пандемията от Covid-19, показват данни на консултантска компания на пазара на имоти. Общите инвестиции за цялата 2020 г. надхвърлят 10 млрд. евро, което е близо до петгодишното средно равнище.

Офисите продължават да имат най-голям пазарен дял с 38% от всички инвестиции в бизнес имоти. Но делът на логистичните имоти и складовете нараства до 30%, като те изпреварват търговските площи, на които се падат 11% от общите вложения, посочват от консултантската компания.

„Трансграничните инвеститори отново са най-активни в ЦИЕ. Привлечени от силната доходност и положителните дългосрочни основи в региона, те съставляват 87% от обема на сделките, което е над средното петгодишно равнище от 84%“, казва Крис Гилъм, ръководител на офисите и регионалните инвестиции на компанията в Европа, Близкия изток и Африка.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти