Бинали Йълдъръм: Турската брегова охрана е свалила гръцкия флаг от спорен остров

Бинали Йълдъръм

Турската брегова охрана е свалила гръцкия флаг, издигнат на спорно между Атина и Анкара скалисто островче в Егейско море през уикенда от трима гръцки граждани, заяви турският премиер Бинали Йълдъръм, цитиран от електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

„Бяхме информирани за определени действия на нашите съседи, Гърция, които постоянно повишават напрежението в Егейско море“, заяви Йълдъръм.

„Конкретно, ние ставаме свидетели на инциденти, подобни на тези край Имия (на тур. – островчетата Кардак), свързани със суверенитета над тези островчета с неопределен статут“, добави той.

Според думите на турския премиер, Гърция напоследък нарушава границите в района на егейските островчета и се е опитала да издигне знаме на един от тях, в близост до турския курорт Дидим, цитира думите на турския политик изданието Daily Sabah.

„Отряди на нашата брегова охрана са осъществили необходимата интервенция и са махнали знамето“, заявил Йълдъръм. Той е посъветвал Гърция да избягва провокации и повишаване на напрежението и да се придържа в рамките на добросъседските отношения.

„Най-вече очакваме от тях да разберат, че няма да се откажем от суверенните си права“, обяснил турският премиер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа