Битка за Испанската гимназия, с най-висок бал влизат в СМГ

2101 ученици кандидатствали за 26 места в 164 ГПИЕ “Мигел де Сервантес”

Езици и компютърни науки водят в желанията, обясни Ваня Кастрева

Най-много седмокласници в София и тази година се надпреварват за Испанската гимназия, а с най-висок бал отново приемат в Софийската математически гимназия. Това показват резултатите от първото класиране на гимназистите в столицата, които обяви началникът на РУО - София-град Ваня Кастрева.

По думите й общо 383 са паралелките, планирани за следващата учебна година. От тях 229 са профилирани, а 154 професионални. Сред най-желаните до 46 място предпочитаният профил е чужди езици, на 47 място се нарежда профилът софтуерни и хардуерни науки с английски език.

Най-много - общо 2101 ученици, се борят за 26 места в паралелката с испански и английски в Испанската гимназия 164 ГПИЕ “Мигел де Сервантес”. На второ място е паралелката с английски и немски в 22 СЕУ с 2085 желаещи. На трето място е 32 СУИЧЕ с 1992 желаещи отново за паралелката с английски и немски. В 9. Френска езикова гимназия 1923 деца искат да учат в класа с френски и английски. На 5-о място е Втора английска езикова гимназия “Томас Джеферсън” с 1921 кандидати за паралелката с английски и немски, обясни Кастрева.

По думите й на изпита по Български език и литература тази година са участвали 10 149 ученици, като средният им резултат е 64.65 точки. На Математика са се явили 10 137, а резултатът е 44.65.

Училището с най-висок минимален бал за прием е СМГ “Паисий Хилендарски”. Това е и школото с най-висок резултати от двата изпита, уточни Кастрева. Тази година балът в софийските училища се е повишил, но няма промяна в първите 10 школа (виж таблицата). Причините са по-доброто представяне на изпитите и по-високите оценки в дипломите.

Няма промяна и при желанията на учениците, които избират професионалното образование. “Най-желана е Националната търговско-банкова гимназия със специалността “Банково дело с английски език”, като 1389 ученици са я пожелали”, добави Кастрева.

Тя отбеляза, че тази година най-големият брой желания, постъпили в едно заявление за кандидатстване, са 153, като за миналата година са били 119. Отново има едно дете с максимален брой точки 500 и това е Елеонора Каридова от 41. ОУ.

Записването след първия етап е от днес до 16 юли в училищата, където детето е било прието. Резултатите от втория етап ще излязат на 18 юли, а записването ще е до 22 юли. “Обявени ще бъдат свободни места за участие в трето класиране на 23 юли и документи ще се подават на 24 и 25 юли. Списъците с приетите ученици на 3 етап ще бъдат готови на 29 юли, като до 31 юли ще могат да се запишат приетите. На 1 август ще обявим свободните места, след което започва четвърто класиране”, каза председателят на Областната комисия за прием на ученици в 8-и клас Ваня Станчева.

 

Сигнали за нарушения

Един ученик с анулирана работа - пропуснал да я предаде

По време на кампанията са получени сигнали за нарушения, като са предприети действия към директорите на училища за дисциплинарни процедури. “Имаме и една анулиран работа по математика на ученик от СМГ. Анулирането беше наложено предвид факта, че ученикът е напуснал изпитната зала, без да остави своята работа и тя се връща в училище в последствие”, каза Ваня Кастрева. Тя добави, че ще бъдат наказани двамата квестори, които са позволили детето да се разпише и да излезе без да остави работата си, но отказа да посочи по какъв начин.

Липсата й е била установена при проверката на протоколите след изпита. След това са били изгледани записите от камерите, на които се вижда как момчето прибира всичко в раницата си след изпита и излиза без да предаде нищо. Впоследствие родителите му връщат работата, но тя няма как да бъде приета, след като е била изнесена, обясниха още от РУО - София-град.

 

В Търново няма да закриват паралелки

Английската езикова с китайски модерна в Бургас

Децата искат още романски езици, биология и химия

Мария Кехайова, Веселина Ангелова

Истинска еуфория обзе вчера родители и ученици, след като преди обед излязоха резултатите с класиранията на седмокласниците за гимназиите в Бургас. Любопитен момент е, че масово най-желана тази година е не Немската, а Английската гимназия в града. Отлично представили се на матурите деца са написали като първо желание в Английската гимназия паралелката с изучаване на китайски език. Много желана е и паралелката в същата гимназия с изучаване на химия, биология и немски език.

В “по-трудните” гимназии като Математическа и Немска са се ориентирали голяма част от отличниците, децата с традиционно високи оценки по математика и БЕЛ. Сред предпочитаните гимназии в морския град безспорно е и Гимназията за романски езици, както и новата Гимназия за компютърни технологии.

Общо 1576 ученика пък са се класирали на първия тур за прием след 7-ми клас в училищата във Великотърновска област. Момчетата и момичетата са кандидатствали за 81 паралелки в региона, които предлагат обучение по 98 профилни специалности. Началникът на РУО в старата столица Розалия Личева посочи пред “Труд”, че паралелки с по две специалности, които са в списъка с недостиг на кадри, няма да бъдат закривани, дори и да не са набрали необходимия брой ученици.

 

Въвеждат СТЕМ-науките

За първи път обучение по професии във Варна

Даниела Фархи,

ТРУД, Варна

Математическата гимназия “Д-р Петър Берон” (МГ) е лидер по висок бал, показват резултатите от първото класиране за вход в 8 клас във варненските училища. Сред първенците по традиция се нареждат трите езикови гимназии и Природо-математическата.

“Прави впечатление, че и в професионалните гимназии баловете са по-високи от минали години, а приетите са с много малки разлики, което улеснява работата на учителите, защото те ще работят с деца със сходни възможности”, коментира директорът на РУО-Варна Венцеслава Генова.

Тя допълни, че за първи път тази година в две профилирани гимназии във Варна има паралелки с обучение по професии, които се радват на голям интерес. В МГ осмокласници ще изучават системно програмиране, а в Хуманитарната гимназия - съдебна администрация. Новост е и въвеждането на СТЕМ-науките в 44 от общо 65-те паралелки в профилираните гимназии в града и региона. В тях учениците ще наблягат на природните науки, IT и дигитални дисциплини.

 

Без деца за 15 паралелки

Няма желаещи за тапицери и заварчици

Свободните места са 684

Наложи се да бъдат закрити 15 паралелки на 1 етап на класирането на учениците, като има и такива от защитени специалности и професии, както и професии с очакван недостиг на пазара на труда, съобщи Ваня Станчева. Това са паралелки, в които са класирани по-малко от 6 ученици. От тях 11 са професионални, сред които “Подемно транспортна техника с електрозадвижване”, “Производство на тапициран изделия” с 0 класирани, “Локомотиви и вагони”, “Електрообзавеждане на железопитна техника”, “Машини и съоръжения за заваряване”, “Организация и технология на фризьорските услуги”. 4 са закритите профилирани като “Икономическо развитие”, “Предприемачески профил с румънски език”, “Физическо възпитание и спорт”.

“Отново се завърта класиране, така че всички деца, които са били в такава паралелка, вече са класирани на свое следващо желание”, успокои Станчева.

В София след първи етап на класиране има 836 некласирани ученици, които са имали твърде малко желания за бала, който имат. Свободните места пък са 684.

Всички нови специалности продължават да съществуват, обясниха от РУО - София- град.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование