Благоевград отбелязва 140 години от Първото Освобождение на Горна Джумая

С ритуал по полагане на венци и цветя ще бъдат отбелязани 140 години от Първото Освобождение на Горна Джумая. Церемонията ще се състои на 12 февруари от 11:00 часа пред паметната плоча на майор Иван Павлович Орлински, намираща се в двора на църквата „Въведение Богородично“. Ритуалът е в знак на признателност към загиналите опълченци в Руско-турската освободителна война през 1877-1878г.

Възпитаници от Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград ще припомнят паметни факти и моменти от Горно Джумайското Освобождение.

В началото на януари 1878 година, една малка част от отряда на генерал Гурко, състояща се от една дружина пехота, кавалерия и една батарея-артилерия, под командването на майор Иван Павлович Орлински се отправя по долината на река Струма.

По-късно, след Одринското примирие, град Джумая влиза в зоната, която трябва да бъде окупирана от руски войски. На 10 февруари 1878 г. руското командване издава заповед градът да бъде превзет от руските войски, които се намират в непосредствена близост. На следващия ден започват боевете в Рилското корито.

Историческите сведения разказват как на 12 февруари 1878 г. руските войски влизат в град Горна Джумая, тържествено посрещнати от признателното българско население. Първи в града влиза един взвод кавалерия, за да разузнае действителното положение, след него пристига и авангардът, предвождан от майор Иван Павлович Орлински.

Военната акция по овладяването на град Горна Джумая завършва успешно. Но свободата не трае дълго. Скоро границата е установена на няколко километра северно от града и той остава отново в рамките на турската империя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят