Цената на продуктите, необходими за традиционната коледна трапеза в България, се е увеличила с 4,7% за година, надвишавайки общата инфлация, показва анализ на Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП). Инфлацията е осезаемо по-висока при блажните продукти (увеличение с 6,95% за година) и по-умерена при постните (+2,91%).
Сред хранителните продукти с най-висок ръст на цените са маслото (+27,8% за година) и доматите (+20,6%). Въпреки че общата инфлация в страната се е забавила, анализът подчертава, че натрупаните увеличения на цените остават устойчиви. Това затруднява домакинствата в осигуряването на традиционни празнични трапези. В същото време спадът в цените на някои основни продукти, като лук (-11,2% за година) и яйца (-3,9%), дава известна глътка въздух на потребителите.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш